Окончателно – съдът обяви помпената станция, изградена до базата на „Рубикон Бетон“ в Съединение, за незаконна. След две години опити да се противопостави на Басейнова дирекция, която го задължи да я премахне, фирмата за производство и доставка на бетонови изделия, ще трябва да унищожи инсталацията.

Припомняме, че всичко започна през лятото на 2022г., когато сдружение „Балканика“ алармира за опасно замърсяване в района на производствената площадка край Съединение. Тогава РИОСВ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“/БДИБР/ влязоха на територията на обекта и констатираха серия от нарушения.

Екоинспекцията установи, че две изкуствено образували се езера са частично насипани с производствени отпадъци, депонирани от фирмата. Бяха издадени предписания за незабавното им почистване.

РИОСВ констатира сериозни замърсявания от бетоновъзела край СъединениеФирмата има срок до 10 юни да почисти района

Проверката, извършвана от БДИБР, пък констатира, че „Рубикон бетон“ са изградили незаконна помпена станция. Същата функционирала без разрешителни. На терен бе установено наличието на тръбен кладенец за водовземане и помпено оборудване, поместени в масивна тухлена сграда. Нещо повече - от черна гофрирана тръба производствени и дъждовни води от площадката дружеството зауствало в левия ръкав на река Потока.

По тази причина се стигна и до предписание, което задължи управителят на дружеството Стойчо Кърджалийски да премахне незаконното съоръжение.

Вместо да се съобрази с предписанието обаче, „Рубикон Бетон“ ЕООД вкара спора в съда, като обжалва издаденото предписание. Мотивите на фирмата не бяха уважени от Административен съд-Пловдив, който през декември 2022г. отхвърли жалбата като неоснователна.

Кърджалийски направи опит да защити самоделната помпена станция и пред ВАС.

В хода на делото Кърджалийски пробвал да се оневини с твърдението, че съоръжението за водовземане съществувало още при закупуването на имота край Съединение. В този смисъл управителят на дружеството сметнал, че щом помпената станция си е там, следователно е законна.

Незнанието на закона не извинява никого. Освен това е констатирано, че на помпеното съоръжение няма монтирано измервателно устройство, каквото едно изрядно съоръжение, регистрирано по надлежния ред, логично би следвало да има. Собственикът е могъл и е бил длъжен да направи проверка защо това е така“, се посочва обаче в решението на ВАС края на 2023г.

Върховните магистрати посочват, че дружеството е извършило няколко нарушения на закона и в този смисъл окончателно потвърждават първоинституционалното решение. С това на практика „Рубикон Бетон“ се задължава да изпълни предписанието на БДИБР за демонтиране на помпеното оборудване и създаване на техническа възможност за пломбиране на устието на водовземното съоръжение.

Във връзка с влязлото в сила решение Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ е извършила проверка на терен, научи TrafficNews. Тя е била осъществена на 22 декември 2023г., като в хода ѝ е констатирано, че Стойко Кърджалийски все още не е изпълнил предписанието, а помпена станция още е налице.

На управителя е съставен акт за установено административно нарушение. Той все още не се е отзовал на поканата да му бъде връчено. Престои издаването на наказателно постановление, към което е предвидена и парична санкция.

Ще бъде издадено и ново предписание за демонтаж на съоръжението, уточниха от Басейнова дирекция пред TrafficNews.