Движението по дългоочакваната пътна връзка „Модър-Царевец“ бе пуснато днес. Автомобили ще могат да минават между районите „Южен“ и „Западен“. Събитието бе съпроводено с водосвет, но не и с рязна на лента. Причината е, че още има работа по обекта от западната страна.

„Връзката между двата района се очаква от много години. Искам да благодаря на всеки кмет, който е положил усилия този обект да се случи. Искаме да го пуснем колкото може по-бързо, но още дейности по улица „Царевец“. Трябва да се направи светофарната уредба, а оттам и ул. „Царевец“. Надявам се новата връзка да облекчи трафика“, заяви кметът Костадин Димитров.

Пробивът бе изграден от фирмата „Драгиев и Ко“, които преди 4 години подписаха договор за строителството. Управителят на фирмата Цанко Драгиев заяви, че въпреки неволите и проблемите по него, обектът е станал сравнително бързо, но по-важно качествено.

Трасето е около 760 метра от Коматевско шосе до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър.

Изградени 1400 метра велолеи, 1000 метра водопроводи, газопровод, 1700 метра канализация, 68 стълба и 70 шахти.  Изградени са два асансьора за пешеходци, както и две помпени станции, които могат да се справят с по 100 литра вода в секунда.

Транспортните изследвания показват, че пътната връзка може да поема до 2000 автомобила на час.

Кметът заяви, че очаква до седмица да приключат дейностите по Кукленско шосе. Едва тогава може да се затвори и Бетонния мост.

Доживяхме! Режат лентата на „Модър-Царевец” след 17 години работаПускат движението с временна организация, докато не се изградят светофарните уредби