Новата сграда на „Учебен корпус 2“ на Медицински университет – Пловдив беше официално открита на тържествена церемония днес. Събитието беше уважено от министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. 

“Строителството трябваше да приключи за 730 календарни дни. И това вече е факт. Със своята съвременна визия сградата се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на нашия Университет“, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

В 7-етажния корпус, чиято разгърната застроена площ надземно е 7659 м2, са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. На всеки етаж има обособен кът за отдих. В комплекса ще работят и ще се обучават близо 1200 човека. Навсякъде има осигурен достъп за хора с увреждания. Финансирането на този проект е изцяло със собствени средства на Университета. 

„Сградата се прави от тухли, бетон, арматура, но домът се гради от хората, които живеят в него. И аз вярвам, че всички, които ще населят тази сграда, ще я превърнат в дом на образованието и науката и ще го изпълнят с любознание, академичност и добротворство“, каза още проф. Мурджева.

Тя допълни, че с изграждането на новия учебен комплекс ръководството на МУ-Пловдив за пореден път доказва грижата си да създава съвременни академични условия за обучение на своите студенти и преподаватели и да подкрепя развитието на техния потенциал.

В сградата ще бъдат разположени от Медицински факултет -  катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“. От Факултет по обществено здраве – деканат, учебен отдел и катедри на ФОЗ. В новия корпус ще се намира и Департамент по езиково и специализирано обучение на МУ-Пловдив. 

Министрите на образованието и здравеопазването разгледаха Медицинския стимулационен тренировъчен център, който миналата седмица беше реакредитиран за още пет години от Американския колеж по хирургия.

Проф. Маринов, който е директор на центъра и зам.-ректор по научноизследователска дейност заяви пред тях, че успехът се дължи на упоритата работа на хабилитираните лица, асистентите и техническия персонал на МСТЦ, които осигуряват практическото обучение на студентите, специализантите и младите лекари на нивото, което е вече разпознаваемо в цялата страна.

„Медицински университет-Пловдив е един от важните примери за развитие на висшето образование в България. 

В своята над 70-годишна история се утвърждава като национален център на медицинската наука и образование.“, каза от своя страна министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

Водосвет за освещаване на новата сграда извършиха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и духовниците от Пловдивската митрополия. На церемонията присъстваха още областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, академичното ръководство на МУ-Пловдив и представителите на Съвета на настоятелите инж. Любозар Фратев, д-р Николай Анастасов и проф. Запрян Козлуджов.

„Уверен съм, че това съвременно архитектурно творение ще допринесе за привличането на повече млади хора към различните специалности, изучавани във Факултета по обществено здраве. 

Сигурен съм, че по този начин ще се добави стойност към обезпечаване на здравеопазването ни с компетентни експерти в сферата на общественото здраве. Това ще ни доближи до общата ни цел - да гарантираме качествени здравни грижи и ефективни медицински услуги за всички български граждани“, заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.