Цените на храните бележат значителен спад през юли спрямо предходния месец - особено тези на пшеницата и растителното масло. Това показват последните данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Експертите обаче предупреждават, че докато спадът в цените на храните от рекордните им нива е добре дошъл, има сериозни съмнения дали той ще се запази в по-дългосрочен план.

„Остават много несигурности, включително високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещите перспективи за производство и поминъка на фермерите, мрачната глобална икономическа перспектива и валутните движения.

Всички тези рискове представляват сериозно предизвикателство за глобалната продоволствена сигурност“, казва главният икономист на Организацията по прехрана и земеделие Максимо Тореро, цитиран от CNBC.

Индексът на цените на храните, който проследява месечната промяна в световните пазарни нива на кошница от хранителни стоки, падна с 8.6% през юли спрямо предходния месец. През юни индексът се понижи с 2.3% на месечна база.

Въпреки това, през юли тази година той все още е с 13.1% по-висок от миналогодишните си нива.

Цените в краткосрочен план може да паднат още, имайки предвид стойността на фючърсите. Договорите за бъдещи доставки на пшеница, соя, захар и царевица паднаха от върховете си през март обратно до цените, наблюдавани в началото на 2022 г.

Анализаторите посочват комбинация от причини за спада в цените на храните и за промяната в баланса между търсенето и предлагането. Сред основните са споразумението на Украйна и Русия да възобновят износа на зърно през Черно море след месеци на блокада, по-добрата реколта от очакваното, забавянето на глобалната икономика и силният щатски долар.

Все още е налице обаче скептицизъм сред много от пазарните участници относно това дали Русия ще спази своята част от сделката за износа на зърно. Руската армия изстреля ракета по пристанището в Одеса само часове след сделката, постигната с посредничеството на ООН в края на юли.

Според анализ на рейтинговата агенция Fitch Ratings, евентуално увеличение на цените на торовете, които паднаха наскоро, но все още са двойно по-високи от нивата през 2020 г. , може да доведе до нов скок на цените на зърното.

Ограничаването на доставките на газ от Русия доведе до скок на цените на природния газ в Европа, а "синьото гориво" е основна съставка в производството на азотни торове.

Поевтиняването на храните обаче не е изцяло добра новина. Една от причините, поради които основните стоки са поевтинели, е фактът, че търговците и инвеститорите определят цените в страх от рецесия, казват анализатори, цитирани от CNBC.

Цените на зърнените култури, сред които е и пшеницата, са паднали с 11.5% на месечна база, показва индексът на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Конкретно цените на пшеницата се понижават с 14.5%.

Цените на растителното масло падат с 19.2% до 10-месечно дъно, отчасти поради големия износ на палмово масло от Индонезия, както и заради по-ниските цени на суровия петрол и липсата на търсене на слънчогледово масло.

Цените на захарта бележат спад от 3.8% до петмесечно дъно в светлината на свиващото се търсене, по-слабия бразилски реал спрямо долара и увеличеното предлагане от Бразилия и Индия.

Млечните продукти и месото са поевтинели съответно с 2.5% и 0.5% на месечна база.