„Новият подщам на Ковид не е по-опасен от предишните и не заобикаля ваксините”, това заяви епидемиологът и преподавател в Медицинския университет в Пловдив д-р Христина Бацелова.

Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от предходните. Типът на мутациите му са такива, че дори преболедувал предходните, човек пак може да се разболее, но по-леко. 

„Не може да се каже, че този подщам е по-заразен, тъй като „Омикрон” сам по себе си е достатъчно лесно разпространим, често е сравняван с вирусите на Варицела и Морбили. Ваксинацията е единственият начин да сме сигурни, че ще преминем леко през вируса, ако се заразим. За жалост ваксини се поставят все по-рядко. Лично аз не съм поставяла първа доза на пациенти от няколко месеца. Хората си слагат само бустерни дози и то предимно колеги, чиято работа ги излага на риск или възрастни хора с придружаващи заболявания”, обясни тя.

Редно е сега да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът много заприлича на новите респираторни вируси и на старите коронавируси.

Имайки предвид променливото време, освен грипа, настинките също са доста често срещан проблем.

„Много хора смятат, че промените във времето влияят върху имунната система - отслабват я и така човек е по-податлив на настинки, но това не е така. Единственото, което има значение е дали ще влезем в контакт с патогени и ще се заразим от дадена болест. Здравата имунна система работи и няма нужда от допълнителни стимулатори. Единственото, от което се нуждае е пълноценно хранене – протеини, мазнини, въглехидрати, свежи плодове и зеленчуци”, обясни д-р Бацелова.