Очаква ни грипна епидемия след празниците - в края на януари и първите седмици на февруари. Нараства броят на положителните проби за грип в България. Очаква се сериозна вълна с продължителност до март.

Репортер на TrafficNews се свърза с д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Тя разказа пред медията ни за грипната епидемия, симптомите на вируса и ваксинациите срещу Ковид и грип.

„Случаите нарастват, обикновено грипната епидемия е януари-февруари, опашката е месец март. Тази година се очаква да започне още от декември. Кога ще се обяви зависи от заболяемостта на различните райони в България и от данните на РЗИ, след това, според решение на Министерството на здравеопазването, се обявяват грипни епидемии в различните населени места”, обясни тя.

По нейни думи, грипът е най-рисков за малките деца и за лицата над 65-годишна възраст, както и за всички лица с хронични заболявания. Грипът винаги започва много рязко, изведнъж. Много е характерно, че болният знае точно кога се е почувствал зле. Започва с висока температура, втрисане, болки в мускулите и ставите, силно главоболие. Хремата и болката в гърлото са вторична бактериална инфекция, така че не са много характерни като първи симптоми.   

„За ваксинация срещу грип имаше огромно желание, много бързо се изкупиха от аптеките. От една страна, видяхме, че има недостиг. Надяваме се догодина да има по-голям внос. От друга страна, хубаво е, че хората искат да се предпазват. Бременните също могат да се ваксинират, за тях ваксината е показна и могат да я поставят по всяко време на бременността, за да предпази майката от вируса на грипа”, каза д-р Бацелова пред медията ни.

Относно случаите на Ковид, тя сподели, че има хоспитализирани, но няма такъв натиск над болниците, какъвто е имало миналата година.

„Има хоспитализирани, не можем изцяло да се отпуснем и да кажем, че това е заболяване, което не може да доведе до тежки усложнения или смърт, но определено липсва този натиск, който имаше над всички болници в страната миналата година. Но това не трябва да ни успокоява и да се отлагат бустерните дози с адаптираните ваксини. Хора, които не са се ваксинирали изобщо до момента, е добре да го направят”.

Тя разкри, че желанието на хората да се ваксинират срещу вируса на грипа изобщо не съответства на това за поставянето на бустерни дози срещу Ковид.

„Три деца ще получат бустерни дози, две от които са мои, няма други желаещи”, заяви тя.

Д-р Бацелова отговаря за имунизацията на деца срещу Ковид в кабинета на УМБАЛ „Св. Георги”. Могат да се възползват деца от 5 до 11-годишна възраст, както и над 12-годишна възраст с предварително записан час.  Задължителни условия за поставянето на бустерна доза са да са били ваксинирани с първична ваксинационна схема и да са изминали минимум 3 месеца от датата на поставяне на втора доза от първичната схема.