"Остава висока заболеваемостта от скарлатина. От началото на февруари до днес са регистрирани 88 случая, като миналата седмица те бяха 49. Очаква се до края на месеца болните да надхвърлят 100. През януари те са били 76. Острите респираторни заболявания в Пловдив и региона намаляха, като през последните дни те са 29,8 на 10 000. Случаите на варицела в Пловдив и региона от началото на месеца са 191, като миналата седмица бяха 120. За сравнение през януари случаите бяха 368", това заяви директорката на "Противоепидемичен контрол" в Районната здравна инспекция д-р Милена Панайотова пред TrafficNews

Общата заляемост от грип в Пловдив е 146,9 на 10 000 души, като към миналата седмица тя беше 167,7 на 10 000 души. Отчетен е спад в случаите на грип.

„Заболеваемостта от грип е под епидемичните нива”, допълни тя.

От там заявиха, че все още няма лабораторно доказани случаи на грип тип Б, но има такива между бързите тестове, предназначени за провеждане в домашни условия.

„Във възрастови групи 0-4 заболеваемостта е много под епидемичните нива, при 5-14, 15-29 и 30-64 години е между епидемичното и обичайното за сезона ниво. Единствено във възрастова група над 65 години заболяемостта е над епидемичното ниво, именно на многото случаи в тази група се дължат високите стойности за областта”, допълни тя.

В Пловдив няма регистрирани случаи на свински грип, а случаите на Ковид са много под епидемичното ниво. В четвъртък ще са готови резултатите на изпратените в София проби, с които ще стане ясно дали в града са регистрирани случаи на новия щам на болестта.

Симптоми на скарлатина

Типично за скарлатината е острото начало и светкавично проявление на болестта. Началните признаци се изявяват още през първия 24- часов отрязък от време, а при малки пациенти това се случва дори в началните часове от навлизането на патогена в организма.

При децата заразата стартира с отпадналост, висока температура и повръщане. Боли ги гърлото, зачервено е и има налепи. Обривът е под формата на малки червени петънца, тръгва от свивките и слабините и бързо обхваща шията, гърдите и корема.
Най-отличителен белег е езикът. Той става малиново /ягодово/ червен.

Възрастните, макар и по-рядко, също боледуват от скарлатина. При тях клиничната картина е по-различна. Симптомите са значително по-слабо изявени, обривът е по-лек и изчезва за броени часове. Неразположението започва с липса на енергия, нежелание за хранене, болки в гърлото. При по-тежка форма се наблюдава втрисане, висока температура и по-изявено обриване.