От 10 лева започват цените на т.нар. „безплатни” антигенни тестове в пловдивските лаборатории, показа проверка на TrafficNews.

Миналата седмица здравното министерство обяви, че ще бъдат предоставени 600 000 теста в цялата страна. Хората, които не са ваксинирани или преболедували, и дадат отрицателен резултат от теста, могат да получат зелен сертификат, важащ 48 часа. Заявката на министър Стойчо Кацаров бе, че тестовете ще са безплатни за гражданите. Те ще трябва да заплатят единствено такса за пробовземане, обработката на резултатите и качването им в базата данни.

Пловдивска област вече е получила 17 300 безплатни теста. Само в две частни лаборатории в града все още не се предлагат тези изследвания, но се очаква до края на деня и те да сключат договор с РЗОК.

Наша проверка показа, че масово цената за пробовземане е 10 лева, в една от лабораториите дори достига до 20 лева. Тъй като получените количества са недостатъчни, по-големите лаборатории предлагат от „безплатните” тестове само в отделни пунктове в града. В останалите също се правят антигенни тестове, но те са на цени между 25 и 37 лева.  

„Възмутена съм. Как може здравният министър да обяви, че тестовете ще са безплатни, а сега трябва да си плащам 10 лева. Този тест ми трябва за работа. Аз съм боледувала, но нямам документ за това. Имам обаче много антитела и по тази причина не желая да се ваксинирам. Тестът ми трябва за работа. Мога ли през два дни да давам по 10 лева, за да отида на работното си място”, попита възмутена млада жена пред една от лабораториите в града.

От лабораториите обаче отговарят, че работата им се е увеличила и не смогват с персонала. Наложило се е да наемат допълнително медицински сестри и лаборанти, на места са се обърнали и към студенти по медицина. „Тези хора работят по 12 часа на ден, натоварването е огромно и трудът им трябва да бъде заплатен”, обясняват от лабораториите. 

Единственото място , където тестовете са безплатни е лабораторията в комплекс "7 points" , където клиентите на клубовете Onyx и Bushido могат да се възползват. 

7points започва парти седмицата с безплатни антигенни тестове„Стараем се да осигурим все така лесно и достъпно да се забавляваме ЗАЕДНО!”, споделят от комплекса