Годишната програма за разпореждане с имоти, общинска собственост влиза за гласуване в местния парламент.  Това се случва месец, след като тя бе качена на сайта на Община Пловдив, като през това време се нанесени корекции по нея.

По предложение на администрацията от графата за концесии е изкаран Гребния канал. Това става, след като имаше напрежение около намерението за изграждане на Втория гребен канал. Още през 2021 година в Община Пловдив бе входирано инвестиционно намерение за изграждането на дублиращото съоръжение. Тогава градската администрация сложи целия спортен комплекс в графата за концесии. В крайна сметка от Община Пловдив са изкарали обекта от графата.

Брокери продават имота за втория гребен канал за 720 000 евро, обещават свободно строителство върху 11,5 дкаИмотът е собственост на английски инвестиционен фонд, Общината нямали пари да го вземат

Кой (у)плаши с втория гребен канал, който изглежда твърде далеч в бъдещето?Едно имагинерно намерение за дублиращото съоръжение предизвика протест, който много повече бе с поглед към местните избори

Зико: Втори Гребен канал не е на дневен ред, няма и пари за негоКметът не е преговарял със собственика на имота от 11 декара, нужен за съоръжението

Още един имот, който бе в същата графа, е предложен за отпадне – този за многоетажен паркинг до стадион „Христо Ботев”. Той е с големина от 4,3  дка, като в момента там има кучешка площадка, а проектът за направата на съоръжението е от близо 10 години разработен.

Изкараха 6 големи имота за многоетажни паркинги в Пловдив, търсят частници да ги построи и стопанисваОбщина Пловдив предлага терените за концесия през 2022 година

Друг спорен момент в програмата бе предложението за продажбата чрез търг или на обезщетение на 5 имота в район „Източен”.  Петте имота са с обща площ от 1,5 дка и се намират в едно каре на улиците „Варна” и „Лев Толстой”. Те добиха популярност заради инвестиционното намерение на един от бизнес партньорите на общинския съветник Владимир Кисьов.

Вместо поредното застрояване – Иван Стоянов предлага малък парк върху 5-те имота в „Каменица”По този начин ще компенсираме зеленината на ул. „Месемврия”, която е предвидена за многоетажен паркинг, каза райкметът

Въпреки промените в имотите, не се очаква разлика в приходи и разходи по програмата.

Близо 10,5 млн. лева очаква Община Пловдив от приходи от собственост през 2022 година, става ясно от Годишната програма за разпореждане с общинска собственост.  От очакваните приходи трябва да постъпят 2,4 млн. лева от наеми, като от тях  1,5 млн. лева са за жилищни имоти.  675 хиляди лева пък ще влязат от приходи на концесия.

Най-много по това перо ще са от разпоредителни сделки. Така Общината предвижда да вземе 2 млн. лева от продажба на жилища на правоимащи наематели на апартаменти, зачислени към „Жилфонд”.

Продажбата на имоти чрез търгове заложените постъпления са 3 млн. лева.  В програмата няма заложени нови големи имоти, като почти всички са до 800 кв.м метра, пръснати из жилищните квартали на Пловдив.

Още 1 млн. лева са заложени  от приходи от продажба на земя - общинска собственост на собственици на законно построени в нея сгради,  а други 950 000 лева при прекратяване на съсобственост с физически и юридически лица.

Разходите за общинска собственост са далеч по-малко – 5,3 млн. лева. Най-голямото перо за отчуждаване на имоти за улична регулация и инфраструктурни проекти – 4,5 млн. лева.  Още 500 000 лева са за възмездно придобиване на имоти.

Това е свързано с реализацията на 33 проекта на Община Пловдив. Сред тях разширението на бул. „Александър Стамболийски”,  бул. „Васил Априлов”, ул. „Царевец”, ул. „Даме Груев”, продължението на бул. „Свобода”, връзката между Коматево и Прослав,  бул. „Северен” и други”.