Имотите в квартал „Каменица”, които Община Пловдив възнамерява да продаде на търг или право на обезщетение, да станат площ за озеленяване и да се облагородят. Това ще предложи районният кмет на „Източен” Иван Стоянов по време на разглеждането на Годишната програма за разпореждане с общинска собственост.

Петте имота са с обща площ от 1,5 дка и се намират в едно каре на улиците „Варна” и „Лев Толстой”. Те добиха популярност заради инвестиционното намерение на един от съдружниците на общинския съветник Владимир Кисьов да ги вземе срещу обезщетение от Община Пловдив.

Петте имота в „Каменица”, искани от съдружник на В. Кисьов, вкарани в две графи за продажба от ОбщинатаТерените на ул. „Лев Толстой” и „Варна” трябваше да отпаднат от Годишната програма по искане на съветника от ВМРО

„В този район има нужда от възможно повече зелени пространства. За това ще предложа на сесията тези имоти да отпаднат от графите за продажба. Там може да реализираме малък парк, като междублоково пространство със зеленина, детска площадка и зони за отдих. Съвсем близо е и малкият парк на ул. „Месемврия”. Там обаче теренът е предвиден за многоетажен паркинг към ст. „Христо Ботев”, когато се построи спортното съоръжение. Поради тази причина ще компенсираме озеленяването”, обясни Стоянов. Това не е първата подобна идея,  която изказва районният кмет. По време на гледането на Общия устройствен план, той предложи квартал Гладно поле да се превърне в голям общоградски парк.

Петте имота в „Източен” са предвидени в програмата з 2022 година  за публични търгове, така и за продажба на право на строеж. С други думи Общината ще има два метода да ги даде на частен инвеститор.

Имотите не позволяват голямо строителство и  е с начин на ползване за застрояване до 10 метра.  Те се намират в район ЖК според Общия устройствен план, което позволява до 20 метра височина и кинт от 1,2.  Така височината на имотите може да бъде вдигната, но максималната застроена площ не може да се разгърне, за да се получи голям жилищен комплекс. С други думи там може да изникнат бутикови кооперации, които са изключително търсени в момента.

Съдружник на Владо Кисьов иска 5 имота в Пловдив срещу обезщетение, изгодна ли ще е сделката за Общината?Вкарват 5 малки имота в едно каре в квартала „Каменица” в Годишната програма за разпореждане