Община Пловдив предлага 6 имота за отдаването им на концесия за строителството на многоетажни паркинги.  Те са вкарани в Годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост в графата за концесия.

Още през ноември кметът Здравко Димитров заяви, че има идея да се дадат терени във всички локации на града, на които може да се построят паркинги. Те ще бъдат изкарани на концесия, като победителят в търговете ще изгради цялата инфраструктура за 20 или 30 години. Самите фирми ще стопанисват съоръженията, а след изтичането на концесията ще останат общинска собственост.

Банка взима имоти във всички райони на Пловдив за 30 години, за да строи многоетажни паркингиОбщина Пловдив има проекти за три паркинга – два в „Централен” и един в "Тракия”

Част от имотите и преди са присъствали в годишната програма на Община Пловдив, като вероятно към тези имоти, ще бъдат добавени и още. Доскоро три от паркингите бяха в инвестиционната програма на Община Пловдив, която искаше да ги финансира със заем. Той обаче бе спрян в новия мандат.

Единият от тях е дългоочакваният многоетажен паркинг на ул. „4 януари” върху терена на бившия ТЕЛК.  Там Община Пловдив плати за изработването на проект за съоръжението, като имаше и дори готов такъв. Зико и екипът му обаче решиха входът на паркинга да бъде откъм страната на „Цар Борис III Обединител” и проектантите трябваше да изготвят ново задание.

Активно мероприятие или просто немарливост? „Новият” платен паркинг в Пловдив заприлича на ниваВременният паркинг на ул. „4 януари” поставя под въпрос многоетажното съоръжение, но дали не е умишлено?

Другият имот се намира в ЖР „Тракия” – на кръстовището на „Княз Борис I” и бул. „Освобождение”. Той е с площ от 4,7 дка, като и в момента върху него има паркинг. Там районният кмет Костадин Димитров имаше идея за многоетажен паркинг за поне 300 автомобила.

В район „Западен” Община Пловдив предлага имота на бившия наказателен паркинг, който в момента в тържище. Намеренията на градските власти за този имот бяха свързани с желанието им да се реконструира стадион „Пловдив”. Макар засега градският стадион да е на втори план, то все още имотът се дава на концесия за изграждането на многоетажен паркинг.

За друг стадион „Христо Ботев” има приготвен имот за многоетажен паркинг от източната му страна. В момента там има кучешка площадка, а проектът за направата на съоръжението е от близо 10 години разработен. Той също е даден за концесия.

Два терена също се предлагат за паркинги на бул. „България” срещу аварийния вход на Панаира от 2,5 дка, както и 4,2 дка на кръстовището на бул. „6 септември” и „ Източен”, точно зад автомивката.