Татковци се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив днес. Исканията им са за реформи в законодателството, свързани със споделеното родителство. Целта е отчуждаването на единия родител, който живее извън дома, а в повечето случаи бащата, да се сведе до минимум. Организатор на протеста е Фондация „Споделено родителство“.

“Искаме реформи в законите. На всички родители да им стане ясно, че децата са на първо място. Събрали сме се днес тук, за да поискаме равенство. Какъв е проблемът двама родители да участват паралелно в живота на децата си? Няма проблем, но законът не го позволява. Искаме споделено родителство и равни права за мама и за тати”, заяви един от организаторите на протеста.

Повод за протестите в цялата страна, а сега и в Пловдив, е жестокото убийство на Пейо Пеев. То бе планирано и извършено от съпругата му и нейната майка по особено жесток начин в края на януари, а причината - именно спор за бащинство.

“Много се радвам, че за пръв път протестът излиза извън София. Някои хора са дошли тук специално. Вчера имаше протест във Варна, в момента има протест и в Бургас и това е начинът да бъдем чути. Ставаме все повече и повече. Два пъти в месеца да виждаме децата си е престъпление. Искаме промяна на законите”, категорични са протестиращите. 

Промените, за които настояват ощетените родители са:

  1. Оборима Презумпция за споделено родителство - всички родители които желаят да са част от живота на децата си, да имат възможност да прекарват достатъчно време с тях, а не просто два уикенда в месеца.
  2. Ефективно изпълнение на Режим на лични контакти, тъй като в момента съдебните решения масово не се спазват в следствие, на което децата остават без един родител.
  3. Ясна дефиниция за Синдром на родителско отчуждение и криминализирането на отчуждаващо поведение от родителите.
  4. Да се постави край на злоупотребите със ЗЗДН, тъй като много родители са осъждани като насилници, само по декларация - думи без доказателства, което се ползва да им бъде ограничен контактът с децата
  5. Едно дете - едно дело, бързо производство, бързо произнасяне по привременните мерки и възможност за промяна от всеки съд, пред който има висящо дело.

Повече от 10 години магистратите опитват да предизвикат реформи в законите, които засягат споделеното родителство.

След убийството на Пейо Пеев: Протестиращи искат споделено родителствоПротестът се състои пред Министерство на правосъдието

Организират протест пред Министерски съвет заради убития Пейо ПеевИзлизаме на протест, защото един баща изгуби живота си в опит да се пребори със системата и със стигмата в нашето общество, заяви организаторката на протеста

Приятелка на убития Пейо Пеев: Габриела го тормозеше, не му даваше права над дъщеря муЗадържаната за убийството е била кандидат за депутат