Жалби и писма до Община Пловдив ще бъдат входирани от пловдивските таксиметрови шофьори, които тази сутрин окупираха офиса на таксиметровият превозвач "Легия". Както TrafficNews съобщи, около 50 коли бяха блокираха входа на офиса на улица  "Даме Груев" 20, където се намира дружеството.

Шофьорите разказаха пред наш репортер, че вече четвърти ден не могат да работят, тъй като нямат лиценз. Разрешителните трябва да бъдат предоставени от фирмата превозвач, в случая „Легия”. Общинските обаче не били връчени на над 300 шофьори, които още в средата на декември са дали пълната сума от 350 лева на управителя - Стефан Балимезов. 

Десетки таксита окупираха офиса на Балимеза, обвиняват го в измамаШофьорите разказаха, че вече четвърти ден не могат да работят, тъй като нямат лиценз

Оказва се, че част от таксиметровите шофьори два пъти поред са давали по 350 лева.

„Преди 20 декември много колеги дадохме 335 лева за общинските разрешителни. На 22 срещу 23 декември обаче стана уж обирът във фирмата. Тогава дойдохме в дружеството, за да разберем какво се случва. Балимеза ни каза, че парите са „изгорели”. Помоли ни да дадем по още 350 лева за лиценз, за да може до края на годината да ни го даде. Уговорката бе, след края на разследването, когато се установи виновникът да ни върне вторите пари – 350 лева. Какво се случи – нито лиценз, нито пари”, жалва се един от пловдивските таксиджии.

Той е един от потърпевшите, който вече четвърти ден не може да работи. Мъжът остава без препитание.

„Никой не може да си позволи да рискува. Новият закон предвижда много сериозна финансова санкции, както и затвор”, добавя водачът.

Мнозина от неговите колеги смятат, че са били измамени и парите им „изгорели”, но не от обира, а от схемите на Стефан Балимезов.

„Тази сутрин офисът бе отворен от съпругата на Балимеза и тяхна служителка. Дамите ни казаха, че ще върнат вторите суми от по 350 лева, но не на всеки. Днес едва 10-15 човека си взеха парите. Другите – след два, три дни или седмица. Това, което ни притеснява е самият сигнал за обира. От фирмата са казали, че само 8 хиляди липсват. Ние обаче сме над 300 души, които сме предали по 350 лева. Ние се съмняваме, че откраднатата сума е по-голяма. Къде са парите? Нито един лев не е предаден в Община Пловдив за лицензи. Това значи, че сумите са били в офиса. Съмняваме се, че нарочно е посочена тази сума, защото ако тя е над 10 хиляди лева, Балимеза ще трябва да декларира тези пари. Освен това ще бъде подведен под отговорност, че парите не са държани в каса”, разказа Стойко, един от многото събрали се пред фирма „Легия”.

Наш репортер се опита да разговаря със служителите в офиса, но те отказаха да коментират казуса. Междувременно никой не е успял да открие Стефан Балимезов.

Таксиметровите водачи готвят колективна жалба, която ще депозират в прокуратурата. Освен това шофьорите са подали и индивидуални сигнали до Първо районно. Пловдивските таксиджии се надяват казуса да стигне и до местната власт.

„Имаме нужда от съдействие. Тези, които са „изгорели” с парите за лиценз, да можем да работим и да ни се даде отсрочка от месец или два. Имаме нужда от работа”, искат шофьорите.