След публикацията на TrafficNews.bg  за Мерцедес ползващ несъответвастващ на автомобила стикер на Административен съд,  до медията ни бе изпратена позиция на институцията.

Припомняме, че гражданин сигнализира за  няколко видими нарушения, направени от водач на лек автомобил.

На снимки, изпратени до медията ни се виждаше, че в тъмните часове на 19 февруари на паркинг на бул. „Васил Априлов” 100  автомобил- Мерцедес  е паркиран на място за хора с увреждания, без да е наличен стикер за инвалиди, поставен на предния прозорец. Интересното в случая е било, че  е имало и друг стикер на предното стъкло , който е бил пропуск за паркиране на служебен паркинг на Административен съд – Пловдив, която сграда се намира на ул. „Иван Вазов”. На него обаче  пише друг регистрационен номер и модел на автомобил.

Видно стикерът е легитимен и е бил подписан от председател на съда, но той съвсем не отговаря на превозното средство, за което е издаден.

В позицията си административен съд написа, че не толерират действията на шофьора. От институцията отбелязаха, че собственикът на колата нито на съдия от Административен съд – Пловдив, нито на съдебен служител, а пропускът, който е поставен на предното стъкло  е бил издаден преди 7 години за временно ползване и е бил анулиран. Дали обаче водачът ще бъде наказан не е ясно все още. 

Открийте грешките: Коя нередност тук е най-фрапантна?Дава ли право пропуск за паркиране пред съда, издаден на чужд автомобил, да се спира на място за инвалиди

Ето и цялата позиция:

Административен съд – Пловдив в лицето на председателя и административен ръководител, съдия Мариана Шотева, адмирира  поведението на читателя на Вашата медия за сигнализираното нарушение. Изразяваме своето негодувание от действията на лицето, собственик на заснетото МПС и опетняване името на нашата институция.

След извършена незабавна вътрешна проверка от председателя на съда бе установено, че заснетият автомобил не е собственост нито на съдия от Административен съд – Пловдив, нито на съдебен служител.

Въпросният пропуск, поставен на предното стъкло на фотографирания автомобил, който е с различен регистрационен номер и модел от този на пропуска, е бил издаден преди 7 години за временно ползване и е бил анулиран.

Пропуските за МПС, които Административен съд – Пловдив издава са само за нуждите на служебните паркоместа, които се използват на ул.“Иван Вазов“ и ул.“Кръстьо Пастухов“ в рамките на работното време на съда.

Редът за престой и паркиране на ППС, обслужващи хора с трайни увреждания е регламентиран в Наредба за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив. В тази връзка сочим, че въпросният пропуск не поражда каквито и да било права за това паркомясто.

Държим още веднъж да отбележим, че поведението на собственика на заснетото МПС, не се толерира от екипа на Административен съд – Пловдив.

Нито един гражданин, било то съдия или съдебен служител, не следва и не трябва да погазва установения правов ред в страната.