8 пловдивски сгради са номирани в престижния конкурс  „Сграда на годината” , който се провежда вече повече от 20 години. В него участват най-добрите сградни и инфраструктурни проекти, завършени през 2023.

Номинациите са в 16 категории, а в конкурса участват над 80 жилищни, офис, търговски и производствени сгради, хотели, проекти, свързани с културата, образованието, здравеопазването и развитието на градовете. Кандидатурите впечатляват с идеи, иновативни концепции, мащаб, качествена архитектура, екологичност и най-висок съвременен стандарт на изпълнение.  

Всяка година публиката излъчва своя фаворит с онлайн гласуване. Гласуването започна на днес и продължава  до 12.00 часа на 13 декември.

Победителите се определят от 35-членно експертно жури с председател инж. Николай Найденов - зам.-министър на МРРБ. В него участват председателят на ДНСК, представители на браншовите организации КАБ, САБ, КИИП, БААИК, КСБ, БСУР, консултантите от Wolf Theiss, ректорът на УАСГ, главните архитекти на общините София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, представители на лидерите в бизнеса.   

Особено внимание при журирането тази година се отделя на зелените практики - енергийни характеристики на сградите, екологичност на материалите, въздействие на строителството и експлоатацията върху околната среда, устойчиво използване на природните ресурси, подпомагане на кръговата икономика.    

Пловдив ще бъде представен в няколко категории. 

Офис – сградата „Комета” на бул. „Княгиня Мария Луиза” е  състезателят в първата категория „Офис и корпоративни сгради”.  Тя е клас А, изпълнена е по индивидуален проект на „Ес Ти Архитектс” , а интериорът е дело на известни дизайнери.

В категория „Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП”  номинацията е за еднофамилна къща в Белащица. Ventisette  е пример за модерен начин на живот извън града, но в непосредствена близост до него.

При по-големите жилищни проекти с РЗП между 5 000 и 10 000 квадрата се състезава луксозният  „Регата парк”  в парк „Отдих и Култура” , проектиран от „RT Consult”.

Два жилищни комплекса са съперници в категорията „Жилищни сгради над 10 000 квадрата РЗП”.  Това са „Грийн Хил” , който се намира близо до Гребния канал и „Лаута Форест”  в съседство с парк „Лаута”.

„Каменица хил резиденсис“  е номирана в категория „Жилищни комплекси „ . Проектът на международното архитектурно студио SGI, предлага бутикова селекция от апартаменти, както и спортен комплекс с плувен басейн, фитнес и СПА зона.

Новият корпус  на медицински комплекс „Пълдмед”  е пловдивският  претендент в сектор „Социална структура – Здравеопазване”.  Проектът е на „Цоневски ПК”.  В концепцията на новата сграда се съчетава по иновативен начин социално предназначение, модерна архитектура и високотехнологично оборудване. Спазено е изискването за максимална достъпност, като сградата е конструирана така, че да се изключва смесването на пациентопотока. Има изградена специална рампа за достъпна среда на трудноподвижни хора и майки с деца. Болничната сграда има собствен главен вход, няколко второстепенни входа, регистратура и вертикална комуникация, и може да функционира самостоятелно, като същевременно е неразделна част от съществуващия комплекс.

В близост до новоизградения корпус е изградена детска площадка за пациенти на комплекса. Всички блокове на медицинския комплекс са свързани чрез топли връзки, а на разположение на пациентите освен гореизброените възможности са и магазини и заведение за хранене.

Пловдивското участие в категорията "Ваканционни хотели" е луксозният "Кашмир УЕЛНЕС и СПА" във Велинград, на "Стройколукс". Концептуалният проект е изпълнен с изцяло естествени материали , свързвайки основните елементи земя, въздух, огън и вода. 

В категория „Логистични паркове”   номинацията е за новата база на „ТИ ВИ ТИ ТРЕЙДИНГ”  в Югоизточна промишлена зона. Обектът се отличава от типичните индустриални такива и с това, че по задание на възложителите е обърнато специално внимание на елементи, които оказват влияние върху нашия живот, като Астрология, Фън Шуй и енергийни полета. Преплитането им с чисто практически и технологични принципи в процеса на проектиране и изграждане, е предпоставката за качеството на получения резултат – сграда ушита по мярка, в която се чувстваш енергийно зареден, и не на последно място, която изглежда добре. Проектът на е „Маркан Проект” .

 Официалната церемония по награждаването на отличените сгради  ще се проведе на 14 декември .