5-годишният Божидар от Пловдив има нужда от още средства за лечението си. Детето страда от аутизъм и сериозно изостава в развитието си. Клиника в Украйна дава надежда за почти пълното му възстановяване чрез прилагането на скъпоструваща терапия със стволови клетки, която обаче е непосилна за семейството.

„Да имаш дете с аутизъм, преобръща целия ти свят. По-голямата част от времето с него сме повече терапевти, отколкото родители. Божидар не разбира какво му говориш. Агресивен е към мен. Няма приятели и не си играе с останалите деца в детската градина или в парка. Обикновено стои сам – върти се в кръг или се люлее на люлката, типичните неща за едно дете с аутизъм. Не може да каже, когато го боли нещо. Може да плаче по час и половина, без да знаем каква е причината. Заведохме го на море, но не искаше да приеме новата обстановка и новите хора”, разказва пред TrafficNews майката на момченцето Анета Попова.  

Досега са правили логопедични терапии, има 160 барокамери, благодарение на които тя чува за първи път „мамо“. Божидар е приемал безброй добавки, обещаващи чудеса, но единственото чудо е, че семейството все още се бори и не са се отказали.

Надежда дава клиника в Украйна, която прави вливки на стволови клетки. Една вливка е в размер на 20 000 лв., при Божидар ще са необходими около 4 вливания. До момента семейството е събрало сумата от 10 000 лева, необходими са им още 70 000 лв.

„Клиниката дава надежда за 85% възстановяване. Това означава, че той ще бъде просто едно странно дете. Ще има леко изоставане, което ще се навакса във времето”, обяснява майката.

Важно за успеха на терапията обаче е да не се губи време и вливките да започнат възможно най-скоро. И да се правят на всеки девет месеца.  Между всяка вливка е необходима и специална терапия, която включва 25 часа седмично занимания с професионалисти – логопед, психолог, ресурсен учител.

„Говорила съм с майки, който разказват, че само седмица след вливката детето е отишло да играе с деца на площадката, а допреди това не е имало абсолютно никакъв интерес”, казва Анета Попова.

Тя моли всички хора с големи сърца да подадат ръка на това малко момченце, което ще открие своя път в живота и ще го извърви без чужда помощ след терапиите в Украйна. А тези, които нямат възможност да помогнат финансово, да споделят информацията в социалните мрежи, за да се популяризира кампанията.

Всеки, който желае, може да дари средства по сметка:

Божидар Василев Попов

УниКредит Булбанк

IBAN BG95UNCR70001524168866

BIC UNCRBGSF

Майка от Пловдив моли за помощ: Да дарим пълноценно детство на БожидарКлиника в Украйна дава надежда чрез скъпоструваща терапия