„Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено“. Това обещание дадоха, изричайки Хипократовата клетва 358 магистър-лекари на Медицински факултет, след което хвърлиха шапки, за да ознаменуват дипломирането си.

Да уважат церемонията по дипломирането на 73-ия випуск днес в зала С.И.Л.А. дойдоха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-областният управител Атанас Ташков, зам.-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и председателят на Районната колегия д-р Георги Цигаровски, ректори на висши училища, директори на болници, членове на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив.

„Академичното ръководство на Медицински факултет се гордее с вашите постижения. Радвайте се на постигнатото, обичайте и уважавайте вашата бъдеща професия! Чувствайте се специални, че ще бъдете лекари!“, обърна се към дипломантите временно изпълняващият длъжността декан проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм.

Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

146 от магистрите са се обучавали на български език, а 212 – на английски. Горди със своите дипломи от МУ-Пловдив са чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели.

„Малко са професиите, които не позволяват грешка. Нашата е такава. Може би защото лекарите твърде често се озовават на границата между живота и смъртта и оценяват колко е важен настоящият момент. Пътят ще е труден, но вървете смело напред! Убеден съм в успешната Ви бъдеща реализация, защото вярвам, че дипломите, които получавате днес, са плод на много труд и сили. До вас бяха едни от най-достойните, всеотдайни и доказали се във времето преподаватели, предали опита и знанията си на хиляди достойни лекари“, обърна се към випуск 2023 ректорът на Медицински университет проф. д-р Ангел Учиков, дмн. И добави, че е съпричастен към гордостта на преподавателите, тъй като самият той също попада в списъка на взискателните професори, които са били безкомпромисни и са изисквали от студентите да бъдат на висота.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които бяха връчени грамоти, плакети и стетоскоп. За първенец на випуска бе обявен д-р Константин Баталов. Той е тазгодишният носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и поднесе приветствие от името на завършващите.

„Днес е денят, който чакахме цели шест години, за да оставим следването зад гърба си и да се впуснем в живота, готови да извървим трудния път на лекаря. Той не свършва с множеството перипетии на дългото следване, но днес е спирка за гордост от постигнатото и аз сърдечно ви поздравявам“, обърна се д-р Константин Баталов към колегите си и ги призова да останат да се реализират в България, какъвто е и неговият избор. Той благодари на преподавателите за неуморните усилия, търпението и разбирането.

Шестима от чуждестранните дипломанти, обучаващи се на английски, завършват с отличен успех от следването и държавните изпити. Сред тях с най-висок успех е Зейн Ул Абдийн Амин, който произнесе слово от името на чуждестранните студенти. „В този момент бих искал да изразя най-дълбоката си благодарност. Първо на Бог - за Неговото божествено напътствие и благословии, които ни доведоха всички тук днес. На нашите родители и семейства за непоколебимата им подкрепа и любов, които бяха опората ни. На нашите учители, за техните безценни знания, които ни оформиха в личностите, които сме днес. И накрая - на нашите приятели, за тяхното спътничество, което направи това пътуване още по-запомнящо се. Слушайте пациентите си с отворени ум и сърце. Изкачихте планината и сега може да се наслаждавате на гледката“, обърна се към присъстващите на церемонията Зейн Ул Абдийн Амин.

За шеста поредна година Сдружение „Ген. Стоян Тонев и полк. Митър Тонев“ предостави еднократно две стипендии по 3000 лева на шестокурсници от специалност „Медицина“ с успех над 5,50 и активна извънучебна дейност. Тазгодишните носители са Томислава Сарийска и Георги Георгиев.

„Скъпи дипломанти, през шестте години на вашето обучение вие пораснахте. Убеден съм, че ние, вашите преподаватели, ви направихме не само по-знаещи, но и по-мъдри. А мъдростта е начин на присъствие в живота и света. Мъдростта е отношение към живота и смъртта, към хуманността, към общочовешките ценности. Ако сме успели да създадем правилното отношение, то ние сме изпълнили мисията си, защото вашата Alma Mater е не само място за наливане на знания, не е само училище, а е дух и традиция в търсенето на знанието и познанието, най-доброто място за творчество и съзидателност. И никога не я забравяйте и се гордейте с нея!“, обърна се към мигистър-лекарите промоторът на випуска проф. д-р Николай Бояджиев, дм и ги призова да обичат своята професия, напомняйки, че дори в модерната медицина, тази на роботизираната хирургия, на генното инженерство и изкуствения интелект, не може без морал, свързан с отговорността пред човека и обществото.

Честта да прочетат Хипократовата клетва на български и английски се пада на д-р Лилия Ценкова и д-р Аристидис Велисаридис, които завършват втори по успех.