Пловдив е домакин на първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен” от 22 до 26 август. Каузата на организаторите е да предоставят възможност на младите артисти да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на изключителния тенор Камен Чанев.

„Подкрепиха ни колеги, съмишленици, приятели и партньори, благодарение на които в Пловдив пристигат 28 талантливи певци от цял свят (след селекция от 40 кандидати), за да продължат живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство”, казват те.

Световният тенор Хосе Кура е председател на международното жури на конкурса,  а членове са: примата Красимира Стоянова - Камерзенгерин и постоянен гост на Виенската държавна опера, проф. Марио Диаз - декан на консерваторията Моцартеум в Залцбург, Андреас Делерт - Hilbert Artist Management, Огнян Драганов - директор на Държавна опера-Стара Загора и Таня Иванова - учредител на фондация "Камен Чанев". Държавна опера-Пловдив е представена от директора доц. Нина Найденова и артистичния директор Лучано Ди Мартино. Активно съдействие за провеждането на конкурса оказват УС на фондация "Камен Чанев"  Десислава Шишманова, Валери Кьорленски, Иван Фратев, Марта Божикова и Владимир Кираджиев. Осигуреният награден фонд е над 10 000 евро.

„Очакваме ми на Античния театър на 26 август за Гала концерт на лауреатите от конкурса "Гласът на Камен", който ще бъде дирижиран от Хосе Кура, и в който специално участие ще вземе примата Красимира Стоянова. Публиката на Пловдив също ще избере най-добър тенор в трети тур с награден фонд 1000 евро на 24 август на Римския стадион от 18.30 часа с вход свободен, когато участниците ще изнесат програма от канцонети и известни арии по свой избор”, казват от фондация „Камен Чанев”.

Конкурсът е част от програма „Наследство II” на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Фотографии: Александър Богдан Томпсън