На фона на позорната за пловдивската полиция 2021 година, 2022 –ра може да влезе в графата „успешни”. Не толкова заради работата по сектори, а заради факта, че местната дирекция не е се е забърквала в сериозни скандали. Годината започна с обещания за дълбоки реформи в МВР, но завърши без особени постижения, а както и предишни години- обещанията си заминаха, заедно с министъра, който беше обещал да ги направи.

Годината бе изключително тежка по линия на мигрантския натиск. През последните месеци полицията е заловила десетки мигранти, повечето от които минават транзит по магистрала „Тракия”. След инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи и стрелбата на границата, в която бе убит служител на МВР,  бус, натоварен  с бегълци,  блъсна полицай от Пазарджик на пътя, който в последствие почина в болница.  

В Пловдив бе разкрит и канал за транспортиране на мигранти, а тарторът и помощниците му се озоваха в ареста. Полицията задържа  Масуд Абдо  и четиримата му съучастници, които по-късно бяха обвинени и изправени пред съда. Те помагали на граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, да пребивават и преминават незаконно през страната. 

По време на разследването се оказа, че сириецът Абдо е наел автобуса, който премаза двамата полицаи в Бургас.         

Престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици,  продължават да бележат сериозен ръст. Можем да съдим по сериозните количества, с които Криминална полиция открива при ареста на дилъри. Наред с десетките акции срещу дребни дилъри, в Пловдив бяха хванати и няколко сериозни товара с дрога. Двама турски граждани бяха при акция на ГДБОП в Пловдив с голямо количество наркотици. Те са опитали да изнесат от страната 51 кг хероин. Арестувани са още четирима души , които са имали общо с трафика.

През юли полицаи от Трето РПУ конфискуваха  20 кг синтетични наркотици от баничарница в съседство с Френската гимназия.. Търговският обект бе претърсен от полицията по сигнал, че е параван на база за производство и търговия с наркотични вещества. При акцията на ул. "Вук Караджич" в автомобилите на собственичката на павилиона - Ширин бяха открити големи количества субстанции, чийто състав бе даден за анализ в лабораторията на МВР.

Известният пловдивски наркодилър Цветан Господинов – Батмана  също отново бе задържан за разпространение на наркотици.

В Брестник след акция в дома на Господинов, пловдивската Криминална полиция е иззела 1 килограм  синтетична дрога. Батмана излезе на свобода няколко месеца по- рано, но той не спира „бизнеса си”, без значение от коя страна на решетките се намира.

Известният рали пилот Георги Танев също попадна в ареста заради наркотици. 39-годишният мъж бе арестуван от криминалистите по време на сделка със свой познат- 47-годишният Кирил Попстефанов. По данни на прокуратурата у двамата мъже са намерени 816 грама кокаин на стойност близо 80 хиляди лева.             

На криминалната сцена се завърнаха и герои от близкото минало като фалшификатор №1 Иван Богоев и шампионът по кражби на коли Веселин Ампов. 56-годишният Богоев бе обвинен в участие в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви лични документи. Ампов пък отново бе заловен дрога. С „малки роли” на сцената се появиха Хамди Стойков – Шарения и Чеченеца.

Освен представители на кримиконтингента, с кокаин бе задържан и известен велинградски ресторантьор. 30- годишният Иван Златанов, по – известен като Малкия принц, бе е арестуван при акция на Криминална полиция - Пазарджик.  Полицейски патрул е спрял джипа му "БМВ" на пътя между Велинград и Варвара,  а при обиска у него е открито пакетче с близо 30 грама кокаин.

Златанов е собственик на най- голямата дискотека в курортния град BOA - Beast or Angels и син на собственика на хотел "Рич" Златко Златанов. Заради произхода му в родния си град той е известен като Малкия принц. 

Асеновградската адвокатка Николета Руйкова  бе арестувана на 14 януари след акция на Криминална полиция, а при претърсването в дома й бяха иззети близо 100 грама кокаин и малко количество марихуана на обща стойност 25 646,55 лева. Адвокатката бе пусната от ареста срещу 5 000 лева гаранция, за да се грижи за малкото си дете.

На фона на огромните злоупотреби с обществени поръчки, които се реализират в Пловдив, резултатите от работата на Икономическа полиция в града , изглеждат меко казано символични.

На този етап можем да се похвалим с арестите на друбни измамници и търговки на ментета.  

Пловдивските бони и Крайд влязоха в ареста, заради компютърна измама на стойност 90 000 лв. Обвиняемите лъжели свои близки приятели, че ще им правят колажи и карикатури. С този мотив те правели снимки на лицата и личните им карти. След това обаче двамата кандидатствали за кредити от тяхно име. 32-годишния Йордан Петков от Нова Загора и 23-годишната му приятелка Ралица Козарска от Стара Загора демонстрират висок стандарт на живот и семейно щастие след схемата с кражбата на чужда самоличност и тегленето на онлайн кредити от името на техни познати.

Небезизвестната блондинка Сис Апостолова за пореден път влезе в криминалната хроника, след като бе заловена да продава реплики на популярни модни брандове. Колежката й Селиха Ахмедова също се озова в ареста, след като в хале в Северна промишлена зона, което се използва от фирма на Ахмедова, са открити множество кашони с дрехи, обувки и аксесоари, обозначени със знаците на над 10 световноизвестни търговски марки. Става дума за огромни количества фалшиви маркови стоки - над 6000 артикула  с обозначителни знаци и етикети на Givenchy, DIOR, Burberry, Nike, Hugo Boss и др.

Икономическа полиция задържа  и измамник от Пловдив,  представял се за депутат от „Продължаваме промяната“ . Арестуваният се оказа добре познатият Сергей Димитров, който обикалял „Столипиново“ и увещавал жителите да му дават пари, за да ги уреди с парцели. Няколко души били измамени от него, а пострадалите са му дали различни суми за „услугата“.

Най- едрата „риба” в мрежата на Икономическа полиция се оказа кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който бе отведен на разпит, след като в общината започна масирана проверка по сигнал за престъпления по служба. Той обаче не бе задържан, проверката бе образувана срещу неизвестен извършител.

Бившият шеф на Пловдивски общински инспекторат Борислав Димов прекара 24 часа в ареста, след няколко месечно разследване по сигнали за многобройни длъжностни престъпления. Сред обвиненията, отправени срещу Димов са назначения в противоречие с Кодекса на труда, изплащане на възнаграждения на лица, които не са изпълнявали ангажиментите, за които са били наети, присвояване на средства и др. Шест месеца по-късно срещу Димов все още няма повдигнато обвинение.

На този етап няма резултат от проверките нито по линия на закупена втора ръка техника за „Паркове и градини”, нито по поръчката за климатици от община Пловдив, с които ще бъдат заменяни стари отоплителни уреди. Очакват се и данните от проверката на сделката с 81 дка в  парк „Отдих и култура”, в които се очаква да има сериозно застрояване.

Рокадите в областната дирекция  през изминалата година бяха осезателно по- малко от предходната. Имаше „само” една смяна на директор, като след оттеглянето ст. комисар Димитър Балев, колегата му Васил Костадинов оглави ОД МВР.