Пловдив е област с дългогодишни и стабилни традиции във висшето образование. 149 хиляди жители на област Пловдив имат завършено висше образование, а градът се нарежда на трето място в страната по брой висшисти, изпреварван само от София и Велико Търново. За последната година техният брой се е увеличил с 5.8 процентни пункта. В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в град Пловдив - 35.2%, следват Родопи и Сопот, а най-нисък е в общините Раковски, Садово, Съединение и Калояново. Делът на жените е значително по-голям от този на мъжете – 61,3% спрямо 38,7%. Това сочи последното проучване на НСИ.

Със средното образование в областта нещата стоят по следния начин: 261 хиляди са хората със средно образование, като при две трети  от тях то е професионално. Статистиката отчита продължаваща тенденция на намаляване на хората с ниско или без образование. Тези, които са завършили само начално образование са 36 хиляди, а 27 хиляди са го започнали, но не са го завършили.

Около 5000 жители на областта не са ходили на училище никога. Сред общините, с най-малък процент нискообразовани са Хисаря, Сопот и Родопи, а с най-голям – Кричим, Садово и Раковски.

С висше образование са 38% от заетите лица в областта, като най-голям брой жители работят в „преработваща промишленост” – 26,36%, „търговия” и „ремонт на автомобили” – 17,2%, „държавно управление” – 7,3%.

Ако разширим перспективата и погледнем картината на национално ниво, става ясно, че всяка трета жена е със завършено висше образование. Общият брой на живущите у нас с висше е 25,5% (1,56 милиона души) от населението, като се наблюдава значително повишение за последните 10 години. В сравнение с 2012 година делът на висшистите се увеличава с 5,8 процентни пункта. 10,9% от населението има начално или по-ниско образование, като и тук наблюдаваме значителен напредък. При първото изследване на образованието през 1934 г. техният дял е бил 87,5%, през 2012 г. е бил 13,7%, а през 2022 г. – 10,9%.

Почти половината население на София има диплома за висше – 43,6%, а най-нисък е делът в областите Кърджали, Разград и Търговище, където процентите са под 16.

В страната има 39 341 души с образователна и научна степен доктор, а мъжете взимат превес на жените – повече са с 237 души.

Връзката между наличието на университети и дела на висшистите сред населението е много силна. Наблюдава се, че в областите с най-голям дял жители с диплома за висше (София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Русе) е осезаемо по-голям от тези с най-нисък (Монтана, Търговище, Пазарджик), където няма университети.

Пловдив разполага с 8 заведения за висше образование /без филиалите/, а София с 16.