10 бона акт за Рибарника след нелегалния купон през януари, съдът обаче бутна санкцията

Актът не бил съставен изцяло в съответствие със разпоредбите

Район „Тракия“, Пловдив 12.09.2021 19:00 10775 0
10 бона акт за Рибарника след нелегалния купон през януари, съдът обаче бутна санкцията

Известният пловдивски ресторант „Рибарника” отърва акт от 10 хиляди лева, наложен от инспекцията по труда. Санкцията бе наложена по време на нелегалното парти през януари. Тогава инспектори са констатирали, че сервитьори и готвачи са работили по време на тържеството, а в същото време са били в неплатен отпуск.

Само преди седмица Районен съд е отменил глобата заради процесуални нарушения, които са ограничили правото на защита на собствениците на заведението.

Купонът се състоя на 15 януари, когато един от собствениците е празнувал рождения си ден. На място са били трима сервитьори, готвачи и управителят. Междувременно точно тогава, работата на ресторантите и заведенията бе преустановена със заповед на здравните власти, заради въведените епидемични мерки за борба с COVID-19.

Напук на мерките! Луд купон с Милко Калайджиев и 50 души в Рибарника

Минути преди 20:00 часа в ресторанта нахлула полиция, придружена със служители на РЗИ. Започната била проверка. Междувременно били повикани и от Инспекция по труда. Последните са установили работещия персонал, който не е трябвало да бъде там.

Управата на ресторанта заявили, че всъщност сервитьорите и готвачите били поканени на тържеството като гости. Това заявили и работниците пред инспекторите.

Въпреки това фирмата била санкционирана с акт. След законовия период било издадено и наказателно постановление със глоба от 10 хиляди лева.

Собствениците на „Рибарника” веднага подали жалба срещу наказанието. В молбата било посочено, че наказателното постановление е незаконно и незаконосъобразно.

Магистратите също се съгласили с доводите на собствениците на заведението. Според Районен съд актът не е съставен изцяло в съответствие със разпоредбите, като нарушението не е изчерпателно описано и не са посочени подробно обстоятелствата, при които е извършено то.

„Нарушението не е описано надлежно в НП от фактическа страна, като административнонаказващият орган е посочил ясно и подробно в обстоятелствената част индивидуализиращите му белези време, място и авторство, но не всички и обстоятелства, при които е извършено. Затова може да се приеме, че е засегнато правото на защита на нарушителя и последният не е имал пълната възможност да разбере за какво точно е ангажирана отговорността му – за неспазване на правилата за допускане до работното място на работници при обявена извънредна епидемична обстановка”, се казва в част от решението на Районен съд.

Изпрати новина