Жители на Белащица излизат на протест пред сградата на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) с искане оставката на директора Васил Узунов. Реакцията им идва след неявяване на представител на институцията в пловдвския Административен съд, където днес се проведе първото заседание по жалба на „Холсим“ АД. Фирмата концесионер от кариерата над Белащица обжалва заповедта на Басейнова дирекция, с която се учредява Санитарно-охранителна зона (СОЗ) в района на двата каптирани извори „Калоян дере I” и „Калоян дере II”.

Въпросната заповед е ключова, тъй като забранява дейността по добив е района на зоните, но и разрешава водовземането от изворите, като частично решава проблема с липсата на вода в селото. Нарушеното водоподаване в района е проблем, който от години мъчи жителите на Белащица, а през последната седмица от това страдат домакинства на улиците “Трети март“, “Отдих“, “Радецки“ и “Крайречна“.

Битката между държавата и концесионерите за кариерите над Белащица продължава, готви се протест"Холсим" и "Европейски пътища" искат отмяна на учредената наскоро санитарно-охранителната зона, понеже може да попречи на бизнесите им

Припомняме, че процедурата по учредяване на СОЗ бе стартирана при управление на предходния директор Георги Велев и финализирана с подписа на новоназначения по онова време шеф Васил Узунов. Заповедта бе пусната в предварително изпълнение, като още тогава частните фирми „Европейски пътища“ и „Холсим“ обжалваха това пред Административен съд и поискаха, отмяна на изпълнение и отхвърляне на заповедта.

Днес, когато магистратите са разглеждали жалбата им, в залата не се е явил упълномощен представител на Басейнова дирекция, нито е било изпратено становището на институцията. За това твърди в личния си профил във Фейсбук адв. Снежана Стефанова, която е присъствала от името на жител на Белащица.

ВАС отмени решение, спиращо удължаването на концесията на кариерите над БелащицаВърховните магистрати застанаха срещу ставището на колегите си от Пловдив, обявявайки се в полза на "Холсим"

 „Имаме системен проблем с водата в Белащица. За нас няма вода, а идва летен сезон. Ние от години се борим тези два източника да влязат в системата на селото. За да имаме повече вода, по-малко да се влияем от авариите на ВиК. Днес на делото се яви представител на „Холсим“, но от Басейнова дирекция нямаше процесуален представител. За нас това означава абсолютно неглижиране на задължението да защитят заповедта си. Учредяването на СОЗ решаваше и проблема с водата, и въпроса с кариерите. Днес съдът допусна изготвянето на комплексна експертиза на водата в Белащица по искане на „Холсим“. Нямаше кой да възрази срещу това, което ни води на мисълта, че не искат да защитят интереса на жителите на Белащица“, коментира адв. Стефанова пред TrafficNews. Юристът заяви, че именно по този повод се организира протестът, определен в петък (28 април) от 11ч..

Медията ни потърси за коментар директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов. Той заяви, че на делото не е присъствал упълномощен негов представител, но подчерта – в съда е постъпило становище на дирекцията по повод жалбата на частната фирма.

В него молим да бъде оставена без уважение жалбата на „Холсим“. Ние седим зад заповедта за Санитарно-охранителните зони край Белащица и функциите, които тя изпълнява. Нашите аргументи от самото начало са едни и същи – че процедурата е проведена законосъобразно и тя следва да бъде оставена в сила“, допълни той.

Узунов заяви, че не е запознат с исканата му оставка от жителите  на Белащица, но и не намира решение на казуса, ако напусне директорския пост.

Не мога да разбера какво ще помогне, ако подам оставка. Не сме неглижирали делото. Басейнова дирекция си е свършила работата, когато е учредила СОЗ. Важно е да кажем, че БДИБР няма как да осигури чиста питейна вода на населението. Това го прави ВиК, на което дружество ние издаваме разрешения да осъществява тази дейност“, допълни директорът.

 

 

 

Водеща снимка: ВиК авария на улица в Белащица