Върховният административен съд отмени решение на съда в Пловдив и по този начин отхвърли акт на директора на РИОСВ-Пловдив срещу един от концесионерите в Белащица. С последното бе блокирано инвестиционното намерение от 2019г. на „Холсим кариерни материали Пловдив“ за продължаване срока на концесия за кариерите над пловдивското село за срок от 15 години, внесена към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

След съдебен спор в началото на тази година магистратите от АС-Пловдив отхвърлиха жалбата на концесионера „Холсим“ и потвърдиха решение на екоинспекцията. Фирмата обаче обжалва това пред ВАС, откъдето се произнесоха в тяхна полза.

Тихомълком: "Холсим" поиска удължаване на концесията на кариерата в БелащицаСпоред Дани Каназирева не бива това да бъде позволено

Как се стигна до това решение?

Припомняме, че във връзка с инвестиционното предложение разпореждане на МОСВ изиска от регионалната инспекция изготвяне на ОВОС /оценка за влияние върху околната среда/, с която да се реши дали да бъде позволена процедурата. Тогава със свое писмо директорът на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район“, пратено до директора на РИОСВ, потвърди необходимостта от оценка. Бе обявено, че дирекцията ще се произнесе след като бъдат разгледани всички водовземни съоръжения и техните проектни санитарно-охранителни зони.

Така до изчакване на становището бе преценено, че е налице основание за спиране на процедурата за удължаване на концесията, издадено от директора на РИОСВ - Пловдив. Правното основание, на което е издадено решението на директора на екоинспекцията е чл. 54, ал. 1, т. 5 АПК, иначе казано се спира производството заради „наличието на образувано друго административно или съдебно производство, когато издаването на акта не може да стане преди неговото приключване“.

Спрени са процедурите по ОВОС за двете кариери над БелащицаТова обявиха от областна управа

Срокът, който бе определен, бе именно решението на БДИБР. Припомняме, че опция за спасяване интереса на гражданите, които години наред протестират срещу кариерите, бе обособяване на санитарно-охранителна зона на каптирани извори „Калоян дере 1“ и „Калоян дере 2“, в обсега на които процедурата по добив на материали става незаконна. Община „Родопи“ пък още тогава определи инвестиционните намерения като недопустими, тъй като територията им попада в проекта за санитарно-охранителната зона.

Енергийното министерство решава за кариерите в Белащиа след становище на РИОСВЗам.-министърът е провел и среща с гражданите, тече процедура по обособяване на санитарно-охранителна зона

„Холсим“ оспори това пред пловдивския административен съд, откъдето посочиха, че решението на директора на регионалната инспекция е законосъобразно и „не са налице основанията за неговата отмяна“.

След това концесионерът се обърна към върховната инстанция.

След разглеждане на съдебната сага, ВАС зае друга позиция. Според магистратите не може да се направи основателна преценка за преюдициалност /въпроси, чието решаване е важно преди да започне съдебното дело, заради които може да се пристъпи към спиране делото до решаването на другия спор/.

„Директорът на РИОСВ - Пловдив не е ценил писмото в този смисъл, издавайки оспореното решение, поради което не се е позовал на него като доказателство за наличие на правното основание за спиране на административната процедура по ОВОС“, мотивират се магистратите.

Спрямо последното Върховният съд заключва, че не са установени твърдените от РИОСВ пречки за изготвяне на оценка, след която може са се пристъпи към удължаване на концесията.  

Оспореният акт за спиране на административното производство е издаден в нарушение…, поради което подлежи на отмяна“, тъй като първоинстанционният административен съд е постановил неправилно определение. Върховните магистрати решили окончателно, че издаденото от РИОСВ производство е незаконосъобразно и затова го отменя. Становището им не подлежи на обжалване.

Междувременно TrafficNews научи, че на 12 септември новоназначеният към онзи момент директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов е подписал заповедта за учредяване на санитарно-охранителни зони в около каптирани извори „Калоян дере I” и „Калоян дере II”.

Все още не е ясно дали процедурата е била обжалвана в допустимия едномесечен срок и какво е бъдещето на кариерите.

Очаквате подробности!