Грижата за децата и учениците в Община Родопи ще е един от акцентите на предстоящата сесия на местния парламент на 12-и август. Това обобщи председателят на съветниците Георги Цанков. Няколко от точките в дневния ред са посветени на детските заведения и училищата на територията на общината, а общият брой на проекторешенията отново е рекорден – над 70.

Общинският съвет предстои да одобри допълнителна сума от 140 хиляди лева за ремонт на парните инсталации на 4 детски градини – в Първенец, Ягодово, Брестовица и Устина. Така общата сума за обновяване на котелните системи ще достигне около четвърт милион лева. „Намерението ни е на фона на неяснотата в енергийната сфера да осигурим топла зима за най-малките“, коментира Цанков. Заделят се и средства за проектиране на база за още една допълнителна група в детската градина на село Златитрап. Необходимостта от нея отдавна е проблем за жителите на населеното място, който ще бъде решен.

Местният парламент ще гласува също и увеличаване на групите в детските заведения до допустимия от закона максимум при спазване на всички санитарни изисквания.

Очаква се също съветниците да дадат съгласие за кандидатстване на Община „Родопи“ с проектно предложение по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България във връзка с придобиване на цялостен обновен облик на образователните институции.