Напрежение пред сградата на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив. Близо 30 жители на няколко пловдивски села се събраха на протест и поискаха оставката на директора Васил Узунов. В основата на казуса стоят съмненията на гражданите, че интуицията не работи в защита на обществения интерес и допуска реализирането на инвестиционни предложения за изграждане на кариери в близост до водоизточници.

Живеещи в Белащица определиха като цинизъм липсата на юридически представител на дирекцията по време на дело, в което фирмата „Холсим“, бивш концесионер в района, обжалва учредените Санитарно-охранителни зони /СОЗ/ в района на изворите „Калоян дере I” и „Калоян дере II“. Припомняме, че заповедта е изключително важна за гражданите, тъй като възпира дейността по добив в района на СОЗ, заедно с това частично решава проблема с липсата на вода в Белащица.

Жители на пловдивско село излизат на протест, искат оставката на шефа на Басейнова дирекцияПричината е неявяване на представител на институцията при провеждане на важно за Белащица дело

Оставаме с впечатление, че обществения интерес е само деклариран, но не и реално защитен. Изтъркаха ни се тениските от протести“, заяви Юлия Бачева от „СТОП на кариерите в Белащица“.

Исканията на Белащица бяха подкрепени и от представители на различни инициативни комитети в Пловдивско – Първенец, Горнослав, Добростан, Червен, Коматево, Садово.

С плакати „ОСТАВКА“, те се наредиха пред входа на дирекцията и поискаха Васил Узунов да слезе при тях. Той обаче отказа и ги покани да разговарят в заседателна зала.

По време на дискусията тонът се изостри. Гражданите продължиха да твърдят, че не чувстват подкрепата на институцията, а директорът и неговият юрист уверяваха, че не са спирали да защитават интересите им.

Изпуснахте нещата и е редно да си го признаете. Единият вариант е да сте решили да оставите делото на самотек, другият вариант е да сте неглижирали важно дело. Вашата липса доведе до това всички искания на „Холсим“ да бъдат допуснати“, заяви адвокат Снежана Стефанова, представител на гражданите.

Гражданите го обвиниха в безхаберие и депозираха искане за оставката му в администрацията. То ще бъде препратено и до МОСВ.

Делото не е приключило, това, че има експертиза и че има назначена експертиза, не значи, че делото е загубено. Басейнова дирекция ще защити вашия интерес. Стоим зад заповедта и ще я защитим – гарантирам ви го!“, увери ги директорът.

Развалихте доброто впечатление, което ни бяхте оставили като институция.  Досега имахме усещането, че Басейнова дирекция ни подкрепя, и работехте спокойно. Отсега нататък няма да ви оставим намира. Тук са хора от различни населени места, с които ще работим заедно“, коментира Юлия Бачева.

Гражданите поискаха да бъде сформирана комисия, която да разгледа възраженията им относно становищата за допустимост, подписани от БДИБР, засягащи няколко кариери в Пловдивско. 

В знак на протест жители оставиха 10-литрова туба с негодна за пиене вода от Садово.

В края на срещата страните се разбраха да организират тристранна среща между Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив и протестиращите. Тя е насрочена за втората седмица на май, където отново ще бъде разгледан въпроса с водоподаването в селото.

Жителите на Първенец казват „Не” на кариера край селотоДнес ще се проведе обществено обсъждане относно добива на пясък и дребни чакъли в района

Десетки граждани застанаха под дъжда, за да кажат НЕ на кариерата край ГорнославМестното население съчета протестните си действия със сесията на общински съвет Асеновград

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи