От няколко години насам се говори за проект на Светата обител за преместването на сергиите, които се намират по пътя, който води към Бачковския манастир. Планира се павилионите, които от десетилетия са позиционирани на улицата, да бъдат разположени на площадката на паметника, който се намира зад тях. 

„Вече се работи по изготвянето на проекта, до година-две трябва всичко да е готово. Ако не беше пандемията вече всичко щеше да е факт”, заяви уредникът на музея в манастира Стамен Пепелишев пред репортер на TrafficNews.

По негови думи, с търсенето на финансиране се занимава игуменът на „Успение Богородично” Сионий Велички. Очаква се част от паричните средства да бъдат осигурени чрез кандидатстване по различни програми.

Мненията на местните търговци се различават – по-младите са въодушевени, а по-възрастните са изгубили надежда за бизнеса си.

„Много се радваме за това решение. В момента всичко е натрупано, няма представителен вид , а когато направят базара ще стане автентично. Сега хората се блъскат, колите не могат да минават, наистина не трябва сергиите да са по улицата”, коментира един от продавачите.

Други търговци споделиха, че се молят преместването да не се осъществи, защото това ще навреди на потока от клиенти.

„Живи-умрели сме, ако ни махнат от тук! Никой няма да дойде при нас. От какво ще живеем ние? За повечето от нас това е основен източник на доходи”, споделиха притеснени собственици  на магазини.

Полюсни са мненията и сред туристите. Повечето от тях се радват, защото ще могат да стигнат до манастира спокойно, но има и такива, които гледат с тъга на тази идея.

„Част от детството ми си отива, винаги най-много съм обичал да се разхождам със семейството си тук, да хапнем вкусни кебапчета с пържени картофки и да си тръгна с играчка от сергиите”, коментира един от посетителите пред TrafficNews.

Точен срок за изпълнението на проекта все още няма.