Четирима от мигрантите открити на АМ „Тракия” днес са приети в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Какво е тяхното състояние към момента обясни д-р Димитър Бакалов.

Той каза, че мигрантите най-вероятно са от Афганистан, но кореспонденцията с тях е трудна и все още не е абсолютно сигурно.

„Работим по въпроса за установяване на самоличността им. Пуснати са им изследвания, и чакаме да видим резултатите. Всички са дехидратирани. Били са в помещения където има малко въздух, грижим се за тях и към момента опасност за живота им няма”, допълни той относно моментното им състояние.

„Успяхме да научим, че са били много хора, пътували са около 2 седмици в микробус. Според тях в посока Франция. Някои от тях дори не са сигурни, че са в България и мислят, че са в Сърбия”, добави още д-р Бакалов.

По думите му двама от настанените в болницата мигранти са на 17 години, едно лице е на 18 и едно на 20 години.

„Най-тежко е състоянието на 17-годишно момче, той е на кислород, но към момента опасност за живота им няма. След като излязат резултатите ще направим необходимите консултации и тогава ще се прецени дали са за хоспитализация. Към момента са под полицейска охрана”, завърши  д-р Бакалов.

8 мигранти са в кома, след като са изоставени в бус на АМ "Тракия"Установено е, че в буса има около 30 мъже

Припомняме, че мигрантите бяха изоставени в МПС на АМ "Тракия". Сигнал за изоставения бус на 55-и километър или около километър преди тунела Траянови врата в посока София е подаден малко след 9 часа тази сутрин. На място са пристигнали пет екипа на Спешната помощ от София.

Установено е, че в буса има около 30 мигранти. Всичките - мъже на видима възраст между 15 и 30 години, без документи за самоличност.

Осем от мигрантите са изпаднали в кома и са откарани в различни болници в София. Останалите се преглеждат, час от тях са силно дехидратирани.