Резултатите от Националното външно оценяване, показани от пловдивските седмокласници, са устойчиви и близки до миналогодишните. Това отчитат от Регионално управление на образованието в областния град. Тази година Пловдив се нарежда на 6-то място в страната по резултатност и на двата  изпита – БЕЛ и математика. отчита се леко подобрение в сравнение с миналата година, заради представянето си по български език пловдивчани са заели 9-то място в България.

Както TrafficNews вече писа, точките на седмокласниците по БЕЛ са 55,59 от 100т., спрямо 55,04 среден резултат за страната. По математика резултатът е по-нисък – 35,26 сравнено с 35,29 средно за страната.

Ниски оценки на външното оценяване, десетокласниците от Пловдив са 9-ти в странатаСредният резултат на учениците от 7 клас в Пловдив и областта по математика е Тройка

Тази година няма нито едно дете, което да е успяло да изкара максимален брой точки и по двете матури. За сметка на това момиче от пловдивското средно училище „Цар Симеон Велики“ е постигнало впечатляващите 199,5т. сборно на двата изпита.

Децата, които имат над 96т. и по двата предмета са 21. На този фон от РУО отчитат, че в този випуск седмокласници има 10 деца, които са постигнало 0 т. и по БЕЛ, и по математика.

Значително по-голям е броят на ученици, които тотално са се провалили на НВО по български. Нула точки на родния си език имат 41 деца, спрямо 5 ученици, постигнали максимален брой точки по същия предмет. По математика амплитудата не е така рязка, като 32 ученици са изкарали 0т., а 27 са с максималните 100т.

Все пак от РУО отчитат повишаване на броя деца, изкарали изпита с пълно отличие, както и занижаване на двойките заради 0т.  

Трима ученици не са се явили на НВО, тъй като са имали максимален брой точки на национални олимпиади по съответните предмети. Оценките им от състезанията са били причислени вместо такива за тъй наречените малки матури. Двама от въпросните прогимназисти се обучават в Математическата гимназия, а третото дете е възпитаник на ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград.

РУО изнесе съкратени данни за изпита на десетокласниците в Пловдив. Както вече съобщихме, те заемат 12-то място по математика със среден резултат от 32,41т. спрямо 34,5т. за страната. Резултатът по български език и литература ги нарежда малко по-напред в класацията. Те са на 9-то място, постигайки малко под средното за страна –48,46т. (49,44т. за страната). Прави впечатление обаче значително по-лошото представяне на този випуск десетокласници, чийто предшественици бяха на 4 място в страната по БЕЛ.

Всички ученици и техните родители имат право да прегледат работите си на НВО на 29-ти, 30-ти и 3-ти от днес от 9 до 17:30ч.:

  • По български език и литература на  в СУ „Васил Левски”
  • По математика в ПГ по електротехника и електроника
  • По чужд език в СУ „Васил Левски”

Кампанията по кандидатстване ще бъде открита на 5 юли. За първо класиране документи ще се подават до 7-ми, като резултатите се очакват на 12-ти. Документи за второ класиране ще се приемат от 13-ти до 17-ти, като резултати ще бъдат готови на 19-ти. Незаетите места след I и II етап ще бъдат обявени на 24 юли. 

При желание да се кандидатства за трето класиране, родителите ще трябва да подадат документи отново. Това става на 26 и 27 юли, като резултатите ще са готови на 31 юли, а записването е на 1 и 2 август. 

Тази година новост ще бъде откриването на четвърти етап за кандидатстване, за който документи се приемат от 7 до 8 август. 

Пълна информация относно етапита на кандидатстване и промените в тях може да откриете : тук