Пловдивските десетокласници са на 9-то място в страната по резултатност от Националното външно оценяване. Тазгодишният випуск е изкарал критично нисък резултат по математика – едва 32,41 от възможни 100т. Това е равно на оценка Среден 3. По БЕЛ пък гимназистите са изкарали четворка, като са постигнали 48,46 т. (Бел.ред. Заради публикувана грешна информация от МОН данните в статията са коригирани!)

На този фон средното за страната при десетокласниците за резултат по български език и литература е 49,44 точки, което е с над 6 точки повече в сравнение с предходната година.

51,28% от десетокласниците са получили над 50 точки при работата си върху теста по български език и литература. С максимален брой от 100 точки е един ученик в 10. клас, а 74 ученици – с 0 т. 

По математика десетокласниците са постигнали среден резултат 34,5 т. от максимален брой 100. (Пловдивско - 32,41т.).  Особеното в случая, че дори този резултат е ръст. Постигнатото тази година е с 2 т. повече от миналата.

По региони най-добре на изпита по БЕЛ в 10. клас са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Шумен. Регионите, в които учениците имат постижения по математика в 10. клас над средните за страната са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от регионите Враца, Видин и Перник.

Седмокласниците в Пловдив и региона обаче са се наредили на шесто място спрямо връстниците си в страната. Те обаче също са изкарали критично нисък резултат по математика. Випускът тази година е допуснал 35,26т. 

Учениците в Сливен имат резултат от малко на 25,29т., което не преминава минимални праг от 29т. за тройка. Столичани пък са успели да достигнат почти 46,6т.. 

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика, е 35,29 точки. Той е равносилен на тройка. Анализ на МОН сочи, че той е съизмерим с резултата, постигнат през миналата година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки. 

Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от националното външно оценяване – български език и литература и математика.

По БЕЛ представянето на седмокласниците в Пловдив е сравнително добро, като са постигнати 55, 59т. Средният резултат за 7. клас в България е малко по-нисък - 55,04 точки.

13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки; 15 ученици – 99,5 точки; 34 ученици – 99 точки.

От МОН посочват, че по български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3 000 ученици са получили максимални или много близко до максималния брой точки от работата си върху тези задачи. 

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература с 0 точки са 0,3 % от явилите се ученици.

По свое желание седмокласниците можеха да се явят на национално външно оценяване по английски, италиански, немски, руски и френски езици. Най-много (2120) избраха английски език, като постигнаха среден резултат 86,5 точки. Най-много десетокласници са избрали английски език, ниво В1 – 1429. Средният резултат е 63,7 точки.

Въпреки критично ниският резултат на 10. и 7. клас, от МОН отчитат, учениците  подобряват резултатите си на националното външно оценяване по български език и литература.