Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов ще предложи вкарването на извънредна точка в Общинския съвет за отпускането на средства за архитектурен конкурс за сграда Математическата гимназия в Пловдив. На сесията след две седмици ще се разгледа възможността за отделянето на 450 000лв. за целта, както и да за възлагането на технически проект след него.

Това е било обсъдено по време на среща между обществените съвети на Математическата и ОУ „Драган Манчов“, които от години делят една сграда и търсят варианти за автономност. Срещата е продължила около час и половина, през които са били обсъдени още няколко важни стратегии относно разделянето на училищата в две здания. Припомняме, че тонът между страните се изостри, тъй като гимназията държи на това да осъществи идеята за самостоятелен кампус зад хотел SPS в Тракия, вместо да остане в сегашната сграда в Христо Смирненски.  

Нерешената задача: Ще има ли Математическата гимназия в Пловдив нов дом, или остава на гостиМестната власт и образователната институция от години спрягат варианти, обаче неизвестните в уравнението се множат

 „До няколко седмици ръководството на МГ "Акад. Кирил Попов“ заедно с Обществения съвет да изготвят задание за това какво точно искат от новата си сграда. На база това ще бъде организиран архитектурния конкурс“, допълни Стоянов. По прогноза проектът за сградата може да е готов до края на годината, като след това ще се пристъпи към търсене на възможности за финансиране на изграждането. Ще се разчита и на подкрепа от държавата.

Когато кампусът на гимназията е готов – ОУ „Драган Манчов“ ще получи възможността да ползва две сгради – и тази, която предстои да се изгради до мол Пловдив, и съществуващата в „Западен“.

ОУ "Драган Манчов" отива до мол Пловдив с пари от Европа, правят Hi-tech паралелкиПървият проект, който Община Пловдив може да реализира по Плана за възстановяване е новата сграда на школото

„Това ще бъде така до момента, в който им трябва. Ако някой от квартала не искат да водят децата си по-далеч, да имат тази възможност. Същевременно чрез новата сграда ще се отвори опция за допълнителен прием“, допълни Стоянов.

Той е категоричен, че ще се случи кандидатстването на 12,5 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, което стана повод за разногласия между съветите на двете училища.

Стефан Стоянов: С 12 млн. лева разделяме МГ-то и ОУ „Драган Манчов”, това е само първата стъпкаЗа да намерим средства за нова сграда и кампус за Математическата гимназия най-малко трябва проект, заяви зам.-кметът

 

Всички ученици - първа смяна: Протяжната стратегия на МОН, в която Пловдив се мъчи да се включиИзтича оптимистичния срок, даден от Община Пловдив, а целта дори не е преполoвена