МОН публикува промените, които ще засегнат провеждането на конкурси за директори в държавните и общинските училища. Те касаят Наредба 16 и са публикувани на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане. Измененията са съобразени с решението на Върховния административен съд от юни 2023 г., който отмени текста за участие на представител на МОН в комисиите по провеждане на конкурсите.

Припомняме, че заради въпросните промени дни преди началото на учебната година бе прекратен конкурсът за директор на над 30 училища в Пловдив и областта. Това стана със заповед на Антоанета Пакова, която към онзи момент бе начело на РУО-Пловдив.

РУО прекрати конкурса за директори в над 30 училища в Пловдив и областтаТова решение се случва заради прословутата Наредба 16 на МОН

От публикувания нов текст на Наредба 16 става ясно, че мястото на представителя на МОН в комисиите се предлага да бъде заето от още един представител на Регионалните управления на образованието. След влизане в сила на измененията членовете, представящи РУО, ще станат трима. Заедно с тях в комисиите ще влязат представител на общинска администрация и представител на обществения съвет в училището.

Прави впечатление още една промяна – на чл. 20 от нормативния акт. Той засяга изпита, който кандидатите за директорския пост полагат. До момента той се състоеше от тест и решаване на казус, които се генерират в деня на изпита и се изпращат по модули от МОН.

Според промени оттук насетне Министерството на образованието и науката ще организира изработването на тестовете, въпросите със свободни отговори и казусите и предоставянето им при провеждане на конкурса за заемане на длъжността "директор" на държавните и общинските училища.

С изменението се цели прецизиране на досегашния режим, посочват от МОН. Същият нееднократно е ставал обект на критики от кандидати, които се притесняват от нагласени процедури и предварително съобщаване на изпитните задачи на определени претенденти за директорското кресло.

След изтичане на срока за обществено обсъждани и приемане на новите промени, РУО-Пловдив може да пристъпи към назначаване на нова процедура за избиране на директори на над 30 образователни институции в града и областта. Това вероятно ще стане най-рано през ноември.