Първокласници от пловдивско школо изработиха сърца, които ще изпратят, придружени с писмо на свои връстници в град Файетвил, Северна Каролина, САЩ. 

Малките пловдивчани от 1 "б" клас на ОУ "Васил Левски" изработват специалните подаръци в часовете по занимания с Калинка Русалова, учител ЦДО. 

"На първокласниците Файетвил и на други приятели от Отава ще изпратим освен направените "сърчица" и още нещо - писмо, в което разказваме за България, за нашия град Пловдив, за нашето училище. За целта днес направихме туристическа обиколка из нашата страна и избрахме емблематични български забележителности. Не подминахме великите българи като акцентирахме на Левски - патронът на училището. Говорихме за българските празници, традиции, обичаи", разказва г-жа Русалова. 

Утре писмата и сърцата от пловдивчани ще тръгнат по дългия си път до града в Северна Каролина и . Посланията са преведени на майчиния език на учениците – английски, а сърцата са международен символ на любовта, и в случая символизират приятелство.

„Вдъхновява ни да разкажем на другите за нашата родина. Нека знаят всички за България, за делото на Левски, за нашия прекрасен клас. Нашите ученици са малки, не знаят добре английски език, за това изразяват обичта си чрез рисунки“, разказва още учителката. 

Децата-слънца, както се нарича паралелката на първокласниците, имат много приятели по целия свят. Те често си разменят писма и изненади с ученици по цял свят.

За Коледа първолаците от училище „Васил Левски“ са получили специална изненада от ученици от Израел.

„Беше истински празник за нас!  Подариха ни игра, с която да опознаем тяхната азбука. Научихме и за техния празник Ханука. Изпратиха ни и ханукия - специален свещник за празника“, разказва пред репортер на TrafficNews г-жа Русалова.

Учениците вече са правили онлайн връзка с ученици от Тунис и Того, които определят като вълнуващи и незабравими срещи.

„Когато избирам училище за партньорство, винаги се съобразявам с възрастта на учениците. Трябва да са на една честота, да имат общи интереси, теми, които ги вълнуват. С годините работа по международни проекти се свързах с много хора, организации и т.н. Дойде моментът, в който вече не аз, а те ме търсят“, добавя още г-жа Русалова, която има редица квалификации и титли за най-иновативен учител.

Тя вярва, че  училището може да бъде по - желано място и търси всевъзможни начини всеки ден да прави идеала си реалност. Учениците пък с огромна любов изработват подаръци и послания, като очакват всеки ден да получат отговори и изненади в замяна.