Огромни камари с кашони и строителни отпадъци се трупат ежедневно на изхода на подземния паркинг на новия жилищен комплекс "Томов Плаза" в ЖР "Тракия". Възмутен собственик ни изпрати снимки, на които се вижда планина от  опаковки от мебели и електроуреди , която очевидно не е разчиствана с месеци. 

"Здравейте, Аз съм един от собствениците на апартамент в новия жилищен комплекс Томов Плаза в Тракия. Все още не живея там, но съм потресен как от месеци се образува сметище подобно на това, което обикновено може да бъде видяно единствено в Столипиново! Бъдещи жители и техните майстори изхвърлят кашони и строителни отпадъци на изхода на подземния паркинг, а от "Чистота" отказват да ги приемат, домоуправата вдига ръце и прехвърля вината върху ВСИЧКИ собственици, слагайки ги под общ знаменател и наричайки ги "селяни" и оставяйки боклука на произвола на съдбата. Преди месеци същата купчина боклук беше запалена и за щастие щетите не бяха големи. Сега боклука е още по-голям и не мога да си представа какво би станало, ако се разрази пожар отново!", пише нашият читател. 

TrafficNews се свърза с представител на инвеститора, който бе категоричен, че почистването на отпадъците не е задържение на строителната компания. "През 2021 година целият комплекс получи АКТ 16, всички апартаменти са продадени, а техните собственици са влезли във владение. В този смисъл, строителят няма как да отговаря за почистването на тази зона. В знак на добра воля близо година държахме там гондола и систмематично я почиствахме за наша сметка. Но това не може да продължава вечно. От общината на този етап са поставили 4 контейнера тип "бобър", които обаче са крайно недостатъчни за 555 апартамента и 20 магазина. От "Чистота" идват, изпразват контейнерите, но не вдигат останалите отпадъци. А да не забравяме , че тези граждани си плащат данък сгради и такса смет" коментира Кирил Йовнов. 

Ангажиментът на домоуправата на комплекса е да поддържа хигиената в общите части, а според тях въпросната зона не се води обща част. 

"Това ще продължи поне година, защото голяма част от собствениците обзавеждат жилищата си. Така, че може би общината трябва да помисли за гондола в района, а също така и за контейнер за хартия. Другият вариант е сложат пост и да глобяват собствениците, които изхвърлят нерегламентирано боклука" заяви Йовнов. 

След запитване до район "Тракия", кметът Костадин Димитров направи инспекция на района. "Проблем действително има. Ние вече няколко пъти извозваме отпадъци. Говорих с "Чистота" , в следващите дни ще дойде фадрома и ще събере боклуците. Но не можем да правим това постоянно. Поддържането на района е отговорност на етажната собственост. Контейнерите се почистват ежедневно , има два на ремонт, които ще бъдат върнати. Колкото до строителните отпадъци и кашоните, собствениците трябва да си ги извозват. Има депа в "Чистота", там ги приемат безплатно. Другият вариант е да се съберат и да си наемат гондола. Но няма как общината да плаща за частните ремонти на хората. Вчера от Инспектората на общината са съставили акт на собственик, който си е изхвърлил боклуците извън контейнерите , като това е направено по свидетелски показания. И инспекторите ще продължат да налагат глоби , ако замърсяването не бъде прекратено", предупреди кметът и апелира към новодомците да не оставят боклуци около контейнерите.