Бившето вече ръководство на ВМЗ "Сопот" отговори на служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Според министъра ВМЗ „Сопот” умишлено се води към фалит.

"Бях председател на съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" до вчера, заяви Мариян Йовчев на брифинг. Днешната ситуация не е изненада за никого. Беше ясно още с назначаването на Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов изрече пред медиите множество неверни твърдения, да не кажа лъжи и съм длъжен да отговоря".

"Стоянов каза, че е експерт. Опитах се да разбера какъв експерт е и в коя област, но не можах да разгадая. Важното е, че президентът Румен Радев знае какъв експерт е и затова два пъти вече го назначава. През ноември за председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот", а сега за служебен министър. Действително Никола Стоянов е подходящ за тази длъжност защото е лично мотивиран за отмъщение", заяви Йовчев.

Според Йовчев Стоянов умишлно или поради незнание манипулира общественото мнение. "Той явно не различава категориите реализирана и произведена продукция".

По думите на Йовчев ВМЗ е на печалба от 48 млн. лева. През първото тримесечие, когато Стоянов е ръководил, ВМЗ е на загуба от 1,6 млн. лв.

Досегашният изпълнителен директор Иван Иванов заяви, че работниците в завода са работили при ужасяващи условия. 

"Дами и господа, Царят е гол. Когато влязох за първи път, реших че съм се върнал в 18 век. Лоши и опасни условия на труд. Покривите при дъжд текат и се спира работа, за да не стане късо съединение. Върху готовата продукция тече също. Директорите на "Кинтекс", които дойдоха на инспекция на тяхната поръчка,  също видяха за какво става дума. Мен ме беше срам. Обърнахме се към проблемите на работниците. Заводът беше безобразно мръсен. От 22 години не беше давано кисело мляко на работниците от опасните производства. Сложихме диспенсери. Купихме линейка, назначихме хора, заредихме чантите са спешна помощ. Отпуснахме еднократни помощи при годишен отпуск. Най- важното - започнахме строителна програма. В следващите два месеца трябва да се оправят покривите на цеховете" обобщи Иванов. 

В края на брифинга той заяви, че се надява новият директор Иван Стоенчев да продължи започнатата програма и му пожела успех!