145 зрелостници от Пловдивско не се появиха, за да положат поправителната си матура по Български език и литература днес. Така от общо 600 допуснати до лятната сесия на държавния изпит, са се явили 455 младежи. Това са зрелостници, получили двойка на миналата матура, или такива, които не са били допуснати на минали сесии.

Това заяви за TrafficNews директорът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова. В момента тя се намира в Карлово, където координира провеждането на матурата на учениците, които бяха разпределени в зали на наводнената гимназия по жп транспорт "Христо Смирненски". За да положат изпита, те бяха пренасочени към училище ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. Двама от тях обаче така и не са стигнали до изпитните стаи, допълни Пакова.

„Към този момент всичко с провеждането на матурите върви нормално. Нямаме данни за проблем някъде в областта. Всички явили се са по стаите и пишат“, заяви шефката на РУО.

Припомняме, че организацията на тази поправителна сесия е различна и за провеждането на изпита са отворени ангажирани 52 училища в цялата област. Изпитът е с продължителност 4 часа. За да успеят да преминат изпита, зрелостниците трябва да получат минимум 30 от общо 100 точки.  

За втория ДЗИ на 26 август се очаква да се явят 2 401 зрелостници за цялата страна. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2 800. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат и на 29 август. На матура по желание са поискали да се явят  996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка.