"Мулето", контактувало с полицая от Трето районно Стоян Павлов, който бе арестуван за подкуп, го наричало "Шефе". "На този етап не е ясно дали това е ставало заради ранга му в полицията - Павлов е началник на сектор "Охранителна полиция" в районното или защото служителят е имал някакво място в йерархията" заяви окръжният прокурор Румен Попов на извънреден брифинг, проведен днес. 

Стоян Павлов е задържан за  72 часа с разпореждане на прокуратурата. Очаква се наблюдаващият прокурор да  поиска постоянна мярка за неотклонение от съда.

"До този момент в полицията не е имало данни за друга престъпна дейност на Павлов", заяви директорът на полицията ст. комисар Атанас Илков. Окръжният прокурор обаче коментира, че както и при други случаи с разкрити престъпления на полицаи, сигналите започват да валят , след арестите им. За Павлов също били постъпили сигнали от други служби, според които имало и други данни за корупция. 

Според ст. комисар Илков вината на Павлов е персонална и на никого  в Трето районно не може да бъде търсена отговорност за неупражнен контрол. 

Прокуратурата разполага с видеозаписи и свидетелски показания, с които да документира престъплението. Камерите в Трето районно управление са заснели няколко срещи между Павлов и въпросното "муле". Той е бил приятел на полицая. 

През септември в Пловдив е имало истинска пандемия от телефонни измами. Регистрирани са 21 случая, при които възрастните хора са дали на измамниците 180 000 лева. По голямата част от измамите са извършени по сценария "помощ на полицията", като става ясно , че телефонните измамници, т.нар "въртачи" вече са изместили контролния си център в Румъния. 

Трима от тях са арестувани на влизане в България миналата седмица, а други три мулета са прибрани в Пловдив. 

Мошениците са изключително изобретателни и прилагат различни психологически похвати, за да закачат на въдицата набелязаната жертва. Сред измамените е майка на полицейски служител.