Отново мръсен въздух отчитат станциите за автоматично измерване в Пловдив. Към 8 ч. Тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM 10) е била над нормата. Пунктът в „Каменица“ отчита допустими превишаване, докато този в „Тракия“ замерва оранжев код за лошо състояние. Останалите показатели са в норма. 

На места в града се забелязва жълтеникава пелерина, която "покрива" града. Припомняме, че вчера метеоролози предупредиха, че се очаква през страната да преминя пясък от Сахара. Вероятно той е причината за "жълтото небе" в Пловдив.  

В такива случаи гражданите, особено от чувствителните групи, не бива да правят разходки в близост до главни пътни артерии. Община Пловдив съветва да ограничи използването на лични автомобили, а при възможност да се ползва обществен транспорт.

По данни на независимата платформа AccuWeаther качеството на въздуха в града е приемливо за повечето хора. Граждани от чувствителни групи обаче могат да изпитат леки до умерени симптоми при дълготрайно излагане, уточняват оттам.

Подобрява ли се въздухът в Пловдив: Какво показва годишният отчет на Общината?Данните от двете измервателни станции в града открояват позитивна тенденция