Дългоочакваното почистване на коритото на река Марица най-накрая стартира! От днес работни екипи кастрят самораслата растителност от северната страна на коритото, заключен в участъка между Железния мост и бул. „Васил Априлов“.

Дейностите ще бъдат разпределени в пет етапа, като се очаква първият да продължи в рамките на седмица. Цялостното почистване трябва да приключи в рамките на 90 дни. През това време на терен ще работят до 30 души персонал от фирмата изпълнител „БКС – Озеленяване“, която след дълга съдебна битка спечели обществената поръчка за 1,5 млн. лв..

По договор почистването ще обхване 6-километров участък, в който ще се извърши премахването на саморасла храстовидна и дървесна растителност. Няма да бъдат отнемани наносни отложения. Част от дърветата на островите и около реката ще бъдат запазени. Предстои те да бъдат маркирани по оценка на еколози. Дейностите ще се извършват изцяло щадящо флората и фауната в зоната на река Марица, увериха от фирмата и местната администрация.

Всяко едно гнездо и дърво, върху което има обитатели, ще бъде маркирано и няма да бъде рязано. По препоръка на „Зелени Балкани“ по-големите дървета ще бъдат запазени, за да хвърлят сянка и да подтиска саморасляците. След прочистването нивото ще бъде поддържано от екипи на ОП „Градини и паркове““, заяви зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

По думи на Николай Талигаджиев – лесовъд в „БКС – Озеленяване“ и ръководител на работната бригада, заяви, че първо ще се стартира от бреговете. По график в края на май ще се пристъпи и към островите, където е разположен и най-голям обем от растителност. „Дейността ни няма да повлияе на биологичното разнообразие. Техниката ще вкараме на малко по-късен етап“, заяви той.

Това място е прекрасно, с много потенциал. Но тя не е използвана правилно. Радвам се, че почваме да прочистваме – съгласувано с всички инстанции. Консултативния съвет, който бе проведен преди няколко дни, с пълно единодушие прие плана за почистването“, това коментира кметът на Пловдив Костадин Димитров и допълни, че тепърва ще се обмислят варианти как да се доразвие потенциала на коритото – дали в него да се обособят социални пространства с пешеходни зони и дори с заведения.

Има и друг вариант – трябва да вземем решение дали да е пълноводна. Тук предстоят важни решения за Пловдив, надявам се в този мандат да започнем началото на някои от инициативите“, заключи Димитров.

Край на сагата: Джунглата в река Марица изчезва, багери влизат в коритотоСтартират дейностите по почистването на бреговете и островите