След близо 3-годишна сага коритото на река Марица ще бъде почистено. Утре по обед ще стартират дейностите, като първият участък ще е на северния бряг, близо до моста на УХТ.

Договорът с фирмата  „БКС – Озеленяване” бе подписан от екипа на кмета Костадин Димитров, след като предишната власт така и не го правеше въпреки решенията на КЗК и ВАС.

Обект на дейностите са буйната растителност около мостовете и островите, като те са в рамките на поръчката от 1,5 млн. лева. Средствата са заложени в бюджета за 2024 година, след като Община Пловдив трябваше да върне предишната сума на държавата. Причината бе, че средствата не бяха усвоени. Въпреки това градските власти ще искат отново държавно финансиране за дейностите.

Припомняме, че бившият зам.-кмет по екология Анести Тимчев определи фирма „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС. Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева.

Те бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката заради „непреодолимо несъответствие” в документацията, което се касае за грешка при изчисляването площите и сумата за почистване. 

Компанията „БКС – Озеленяване” пусна нова жалба в КЗК, а „ непреодолимо несъответствие” се оказа, че е равна на 80 стотинки, или 0,002 дка в площта, която трябва да се почисти от фирмата.  Така КЗК отмени решението на Тимчев, а Община Пловдив ще проведе отново комисия, с която да изберат фирмата за изпълнител, според указанията на ВАС и регулатора.

Поръчката е за почистването само около мостовете, както и островите, тъй като при високи води има реална опасност за съоръженията.  Скоро се очаква да бъде завършен и проектът за цялостното почистване на Марица, чиято стойност се очаква да е над 7 млн. лева.