Регионално управление на образованието събира пловдивските директори на училища, за да обсъдят план-приема за осмокласници за учебната 2023-2024 година. Работната среща ще бъде насочена и към допълнителния прием на единадесетокласници. По време на срещата се очаква училищата да изложат своите предложения за откриване на нови паралелки и нови специалности в града и областта.

Срещата ще се състои на 10 януари /вторник/ в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”. По официални данни 70 са училищата в Пловдивско, където ще се осъществява държавен план-прием в VIII клас.

Директорът на РУО уточни пред TrafficNews, че сегашният план-прием няма да бъде съобразен със стратегията за преминаване към едносменен режим на обучение.

Всички ученици - първа смяна: Протяжната стратегия на МОН, в която Пловдив се мъчи да се включиИзтича оптимистичния срок, даден от Община Пловдив, а целта дори не е преполoвена

„Спрямо графика за преминаване на едносменен режим, подготвен от Община Пловдив, няма училища, предвидени за тази учебна година. Прогнозният срок за преминаване е учебната 2026-27 година. Училищата се очаква до тогава да са изчислили броя на паралелките, така че да е достатъчен, за да преминат на едносменен режим. Всяко училище ще прецени къде да намали – 1-ви, 5-ти или 7-ти клас, за да са готови, когато дойде време“, коментира Антоанета Пакова.   

Така и промяна в обучението на Езикова гимназия–Пловдив ще се случи по-напред във времето, заяви Пакова. Припомняме обаче, че по прогнози на директора Николай Радев преминаването на обучение преди обед трябва да се случи до месеци. Той обясни пред TrafficNews, че в момента се подготвя заповедта за това, която ще бъде публикувана след Нова година. 

Гимназията отдавна е готова да обучава всичките си ученици в една смяна, но причината за забавянето е транспортната неразбория в района. Директорът на РУО допълни, че са провели разговори със зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, който се е заел със задачата да реорганизира схемата около Езиковите гимназии. Същото бяха съобщили от Община Пловдив за TrafficNews, като прогнозата бе това се случи с настъпването на 2023г.  

ЕГ "Пловдив” минава на едносменен режим – започват час по-късно от Руската гимназияДиректорът на школото Николай Радев готви заповедта за промяната

„Директорът на Английската и родители искат да бъде инициирана промяна в наредбата, за да започват занятия възможно по-рано. Не знам дали това е възможно да се случи“, допълни Пакова.

МОН е заложило максимален брой на паралелките за Пловдивска област да бъде 236. Това е близо до миналогодишната цифра, когато предложени бяха 228 паралелки. Колко от броят им ще бъде реализиран обаче - предстои да видим.

Изискването е 62% да са професионални паралелки, а 56%  – със STEM насоченост. Максималният брой ученици в дневна форма на обучение е 26 в паралелка, 30 – във вечерна и 35 – в задочна. Допустим е прием по една и съща специалност от професия в паралелка с дневна и дуална форма. 

Друга тема, която ще бъде засегната на предстоящата среща, е иновативната форма на обучение по системата STEM /наука, технологии, инженерство, математика/. Заради това Езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, а средните училища са насочени изцяло към STEM. Приоритет остава обучението в STEM профили и професии, както и специалности от професии, при които има недостиг на пазара на труда.

Директорите трябва да изпратят мотивираните си предложения за броя на паралелките, учениците и специалностите за идната учебна година в срок до 16 януари.

Директорите на училища към Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта изпращат писмена информация в РУО за държавния план-прием 8 клас. А Математическата гимназия – за 5 клас. Обобщените заявки ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител до 15 февруари и се представят за утвърждаване в МОН до 1 март.