Огромното запустяло пространство в центъра на Тракия ще се превърне в квартал от ново поколение без автомобили, научи TrafficNews. До края на месеца инвеститорът "SG Инвест 1" ще направи първата копка за един от най-мащабните жилищни проекти, които се реализират в България. Парцелът, който е 200 декара, се намира на бул. "Освобождение" и дълги години общината водеше съдебна война с наследници, които имаха претенции към имота. След окончателното съдебно решение теренът вече е частен и собственикът Георги Самуилов планира да го превърне в модерен зелен квартал без аналог в България. 

Проектът на "Residential Park" е разработен от екипа на водещите ахритектурни студиа "ЕР ТЕ Консулт"на арх. Радо Тодоров и "БЮРО Интернешънъл" и вече има издадено строително разрешение.

Новият квартал ще бъде на две нива. В подземното ще бъде разположена цялата обслужващата инфраструктура - паркинги, гаражи, подземни улици, контейнери на смет, места за зареждане. Над земята ще са жилищните сгради, търговски зони, спортни съоръжения, зони за отдих, забавления, детски кътове и сцени за културни събития. Зеленият квартал ще бъде затворен, с контрол на достъп и високи нива на сигурност. 

Главна улица се предвижда да бъде дълга повече от 300 метра и широка 60 м. Перпендикулярна на булевард "Освобождение", тя ще дели новия квартал на Изток и Запад. Улицата ще свързва комплекса с един от най-големите паркове в града - Лаута. Жилищните сгради ще бъдат разположени симетрично от двете страни на централната улица, по която ще има магазини и заведения. Проектът предвижда в следващите 6 години в зеления квартала да бъдат построени 3 800 жилища и над 100 магазина. Инвеститорът обаче не е се възползвал от параметрите, разрешение от одобрения ПУП и коефициентът на застрояване - кинт е под 2 на сто, а плътността под 50%. 

От визуализациите на проекта се вижда, че фасадите на сградите са изчистени, големи прозорци и правилни пропорции. Тъмните елементи акцентират върху композицията на прозорците и подчертават по вертикала обемите. Основният цвят е светъл, в контраст на акцентите и тъмната дограма.

На надземната територия на зеления квартал няма да бъдат допускани автомобили. Живеещите в комплексите и работещите в зоната ще паркират в подземното ниво, зареждането ще се извършва през подземната инфраструктура, а връзката между двете нива ще става чрез асансьори и ескларатори. 

От двете страни на Централната улица са разположени бутици, магазини, галерии, книжарници. В центъра на зеления квартала ще има площад с голям амфитеатър, където ще се провеждат концерти и спектакли. 

Етажността е от средната за Тракия - 8-9 етажа. Две от сградите - в началото на Централната улица са високи 12 етажа, за да маркират входа към комплекса. По протежението на булеварда ще има голяма търговска зона. Вторият етап на проекта вкючва изграждане на хотел и сгради със смесени функции.

Как ще изглежда новият център на Тракия след няколко години показват част от визуализациите на проекта, предоставени на TrafficNews от проектантите.