Върховния административен съд окончателно отхвърли като неоснователна жалбата на фирмата „Запрянови-03“ срещу обществената поръчка за ремонт на детска ясла „Вълшебно детство“ в центъра на Пловдив. С това се дава възможност за рестарт на процедурата по избор на изпълнител за мащабния проект на стойност от 3 330 385лв..

За него желание за изпълнение са заявили три фирми – „Бибов и КО“, „ПИРС – Д“ и „ПИМК“. Протокол от 10 ноември на комисия, назначена от район „Централен“, дава яснота, че първите две отговарят на условията и ще бъдат допуснати до следващия етап на конкурса. На „ПИМК“ пък е даден 5-дневен срок да изчисти пропуск в документацията, за да продължи напред, тъй като също отговаря на останалите изисквания.

Кой може да предостави най-добри условия в съобношение качество-цена така и не стана ясно, тъй като процедурата бе временно замразена заради жалба на четвърта фирма - "Запрянови-03". Асеновградската фирма обжалва обществената поръчката, претендирайки, че е дискриминационна и в нарушения на няколко закона. Последва становище на КЗК, която постанови, че поръчката, пусната от „Централен“ – е законово издържана. Спорът се прехвърли във ВАС, а върховните магистратите окончателно са застанали зад решението на КЗК, научи TrafficNews.

В решение от 15 декември се посочва, че „комисията е направила правилни изводи за липса на допуснати от страна на възложителя нарушения“, свързани с неясни и противоречиви изисквания и указания в документацията за участие в процедурата. Отхвърля се и твърденията на „Запрянови“ за възможен субективизъм при оценка на офертите, като е посочено, че възложителя в лицето на „Централен“ достатъчно ясно е описало формулите, по които ще гледа съотношение качество-цена.

И понеже оплакванията на строителната фирма „не се подкрепят с доказателства или доводи“, съдът е приел, че обжалваното решение на КЗК следва да бъде оставено в сила. А на „Запрянови-03“ е наложено за плати на общината 1000лв. заради съдебни разноски. 

Стаменов: Озадачен съм, че се обжалва процедурата за ремонта на Хуманитарната гимназияТой допълни, че ремонтът ще трябва да се съобрази с образователния график на децата

Пред TrafficNews кметът на район „Централен“ и възложител на поръчката заяви, че с последното процедурата по избор на изпълнител на ремонта на „Вълшебно детство“ стартира наново. 

Надяваме се, до края на януари вече да има избран изпълнител. Ако бъдат заложени средства за ремонта в бюджета на общината, това значи, че скоро след това може да се пристъпи и към действие“, допълни Георги Стаменов. Ремонтът обаче може да бъде отложен още, в случай че някой обжалва избора на фирма изпълнител. 

Припомняме, че детската ясла отдавна има одобрени строителни книжа. Сградата ще претърпи основен ремонт за пръв път от изграждането си през 1971 г. Над единия от двата корпуса, в който са млечната кухня и техническите помещения, ще бъде изградена надстройка за нови две групи. Топла връзка ще свързва двете постройки, предстои подмяна на ел. инсталации и дограма, поставяне на фотоволтаична система и топлоизолация, саниране и реконструкция на покрива. Предвидено е изграждането на нови детски площадки за всяка от шестте групи, увеличаване на зелените площи и облагородяване на растителността. Планирано е строителството на нова ограда и цялостно реновиране на дворното пространство.

Стаменов добави още, че се подготвят протоколите от поръчката за ремонт на Хуманиратната гимназия. Съвсем скоро ще бъдат отворени и ценовите предложения, за да се прецени коя строителна фирма може да представи на Общината най-добри условия. 

Две от най-големите фирми в България искат ремонта на Хуманитарната гимназия за 13 млн. леваПловдивски компании не са подали оферти за реконструкцията на школото