Само две оферти са подадени за мащабната реконструкция  на Хуманитарната гимназия в Пловдив. Фирмите, които  участват в обществената поръчка, са от най-големите в строителния бранш на национално ниво – „Трейс груп холд” АД и ВХД АД, чието старо име бе „Водстрой 98“ АД.

Нито една пловдивска фирма не е участвала в процедурата, която е за 13 млн. лева без ДДС, като част от финансирането е осигурено от държавния бюджет. Поръчката вече бе забавена веднъж, след като първо район „Централен” удължи срока за оферти заради грешки в количествено-стойностните сметки, а след това имаше и жалба от „Запрянови – 03” в КЗК.

Първата част от ремонт ще обхване покрива, дограмите и фасадата на сградата. За самото пристъпване към реставрационните дейности ще се изисква време, тъй като трябва да бъдат изработени прозорците, които са с уникални дърворезби. Много време ще изисква и фасадата на сградата.

До края на годината трябва да бъде и избрана фирмата, която ще  извърши ремонта и ако няма обжалване, ще бъде подписан договор.

Според кмета на район „Централен” Георги Стаменов е възможно за първия учебен  ден 2023 година учениците да влязат в обновената сграда.

Удължиха срока за оферти за ремонта на Хуманитарната за 13 млн. лева, объркали КСС-татаЖалба в КЗК допълнително може да забави процедурата за ремонта на школото