Над 30 протестиращи срещу пробива на Водната палата се събраха пред Общинския съвет, за да изразят недоволството си от проекта преди извънредната сесия. Днес общинарите ще заседават по казуса, който разпали града, като ще се вземе и решението дали и за колко време да бъде спрян пробива.

Протестиращите влязоха в челен сблъсък с кмета Здравко Димитров, който бе посрещнат в възгласи „Оставка“.

Гражданите заявиха, че това временно спиране не е опция и те ще продължат своите активност докато проектът не бъде окончателно спрян.

Тони Стойчева от Инициативния комитет против пробива каза, че техните искания са в две посоки. Първата е да се проведе широко обществено обсъждане с участието на граждани и експерти, като от него да стане ясно дали този проект трябва да се реализира или е изначално сбъркан. Втората - взимането на решение дали е необходимо  окончателното прекратяване на пробива, а не отлагането му с 30, 45 дни или година.

"Пловдив трябва да се развива. Вижте, като затворихме платното за ляв завой, как се отпуши движението на моста. По закон на такива съоръжения не могат да спират коли. Искам най-доброто за пловдивчани. Постоянно ми звънят хора, за да ми кажат, че подкрепят проекта", заяви кметът Димитров.

Той изрази позиция, че този протест в голямата си част е платен и видимо няма как да се води диалог с тези хора.

„Хората, които подкрепят този проект, са в пъти повече, отколкото тези срещу него. Проектът ще бъде преработен и направен по най-добрия начин. Ще бъде спрян за толкова, колкото е необходимо – месец, два, три“, коментира Здравко Димитров и допълни, че, ако трябва, ще се направят леви завои на второто ниво.

Протестиращите са подготвили различни експертни становища на браншови организации и специалисти, които показват, че този проект не бива да се реализира. Те ще бъдат раздадени на общинските съветници, като се очаква да участват в сесията.

В залата дойдоха и председателят на Института по пътна безопасност Богдан Милчев, Диана Русинова от ЕЦТП, проектантът и представители на фирмата изпълнител на пробива.

За колко време ще спре пробивът на Водната палата? Местният парламент казва тежката си думаОчакват се най-малко три предложение за преустановяването на работата по проекта

Пловдивчани за пробива под Водната палата: Кметът ни мрази, прави го на инат! АНКЕТАГражданите намират проекта за абсурден и напълно излишен

Очаквайте подробности!

 Гледайте на живо сесията на ОбС-Пловдив: