Едва шест дежурни екипа за Спешна помощ трябва да покрият нуждите на Пловдив, където по официални данни живеят над 350 000 души. Неофициалната бройка на хора, които живея и работят в областният град, е почти двойна.

На този фон – 450 души са ангажираните в сектора на спешната медицинска помощ и трябва да реагират в неотложни и животозастрашаващи ситуации. Те обаче работят в условия, които са изключително демотивиращи и не могат да привлекат млади медици. Десетки часове на извънреден труд, ниско заплащане, неуредени условия на труд.  Че държавата трябва да предприеме спешни мерки при обезпечаването на нормални условия за хората, работещи в сектора на Спешна медицина е казус, който многократно е слаган на масата за преговори, но усещането за промяна отсъства. Темата бе повдигната отново днес от регионален синдикален съюз на КТ „Подкрепа“ в Пловдив и военният лекар проф. Ростислав Костадинов.

„От година и половина се опитваме да въздействаме на МЗ да обърне внимание на центровете за спешна помощ. Убедихме се по време на COVID кризата колко са важни те. Всеки един от нас се е сблъсквал с проблема да чака линейка дълго време, но това, което не се казва е колко са екипите за един голям град, какъвто е Пловдив. Ние разполагаме със 7 екипа на дневна смяна и 6 на нощна. Като прибавим и трафика задачата става невъзможна. Докога страна в ЕС няма да може да осигурява животоспасяващата помощ за населението си“, коментира проф. Костадинов.

За какво настоява синдикатът:

Неколкократно бе подчертано, че не се настоява за конкретно увеличение във възнаграждението, а за промяна в модела на оформяне на заплащането. Определиха методът за увеличение на заплатите „на калпак“ като грешен. Заявиха, че е крайно време здравното министерство да се съобрази със сложната специфика на отделните категории работещи в сектора на Спешна медицина, като осигури диференцирано заплащане.

Настояха нощният труд да бъде изчисляван спрямо стойността на минималната работна заплата, като бъде 1% от нея.

Проф. Костадинов подчерта важността на това трудът на работещите на терен да бъде причислен към Втора категория, тъй като в момента той е в Трета. Тук лидерът на синдиката Атанас Кръстев допълни, че много са секторите, в които тази промяна е крайна необходимост.

Отговорът на Министерството на труда за това бил, че „има положително мислене, спрямо мерките, допълни професорът. „Нашето ръководство, говоря от името на Смолян, Пловдив и Велико Търново, не е съгласно. Какво значи положително мислене – можем да мислим много време“, обобщи той.

Бе обърнато внимание и на ваучерите, които се отпускат на спешните медици на дежурство. Тяхната стойност не е била променяна от 2005г. насам и все още е 2лв. – сума, която бе определена от проф. Костадинов като „подигравка“ на фона на цените през 2023г.

Синдикатът апелира лекарската гилдия, в това число и младите кадри, да се ангажират трудово в спешния сектор, тъй като те ще защитават правата им и ще настояват за постигане на въпросните цели.

„Докато не започне процеса на промяна, ние ще продължим да губим хора. Искаме да работим, но явно трябва да убедим МЗ, че ако не обърне внимание, ние ще се оголим“, каза Костадинов.

КТ „Подкрепа“ заявиха по адрес на здравното министерство следното: „Ако продължаваме само да се усмихваме и да не се слушаме, ние ще предприемем всички позволени от закона мерки, за да осигурим на тези хора техният Modus vivendi (от лат.: „начин на живот“) . доходът не е всичко, хората трява да са удовлетворени“.

Очертаха и срок – ще се разчита на законови промени от новото правителство и залагане на повече средства в Бюджет 2024.

Пловдивски медици от Спешна помощ: Работим в риск, заслужаваме по-висока заплатаСпециалистите излязоха на протест днес

 

Водеща снимка: Илюстративна