Пловдивските медици от Спешна помощ излязоха на протест в Пловдив днес. Той се състоя пред сградата на Областния съвет, където работещите в системата на спешната медицинска помощ представиха декларация с искания към Министъра на здравеопазването, която ще бъде връчена на Областния управител – Ангел Стоев.

От Медицинска федерация „Подкрепа” посочват, че искат актуализация на минималната работна заплата, за полагащите извънреден труд, за специфични условия на труд, и предвид галопиращата инфлация в страната.

На място се събраха медици от цяла България, като сред протестиращите имаше санитари, шофьори на линейка, парамедици, медицински сестри, фелдшери и лекари.

„Това, което ние искаме е да се промени ставката на минималната работна заплата. Това което беше постигнато до момента, е че от служебното правителство дадоха едно материално стимулиране, но дори и то не влиза в минималната работна заплата”, заяви проф. д-р Ростислав Костадинов.

Той добави, че работата на медиците е свързана с повишаващ се риск за здраве, както и че за жалост случаите на словесно и физическо насилие над колегите е зачестило.

„Много се радвам, че всички сме тук и се единни! Медиците наистина работят в едни условия, които заплашват тяхното здраве. От 2006 година не са променяни допълнителните заплащания, които получават за спецификата на работата, а вече сме 2022-ра. Не може да продължаваме така, ние намаляваме, ние изчезваме”, завърши Костадинов.

Млад лекар от Калояново разказа пред репортер на TrafficNews, че когато е започнал работа в Спешна медицинска помощ, основаната му заплата е била  1,700 лева, като от почти две години не се е увеличила. Последното повишение е било само с 25 лева, а откакто е започнал работа не са идвали млади колеги.

В знак на протест на място пристигна линейка с включени светлини и звуков сигнал, след което медиците влязоха в сградата на Областния съвет, за да връчат декларацията на Ангел Стоев.

„Като областен управител се отнасям с уважение към всички медицински лица, защото на всеки от нас му се налага да се сблъска с необходимостта от лекарска помощ. Действията на екипите са много често животоспасяващи и затова уважавам труда на всички вас вашите искания ги считам за справедливи и имате моята институционална подкрепа“, каза Ангел Стоев.