Премиерът Николай Денков ще открие новата сграда на Центъра за върхови постижения в Пловдив. Това обявиха от правителствения пресцентър. Офицалната церемония ще се случи на 13 октомври /петък/. 

Участие в церемонията ще вземат още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Сред участниците са ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев, зам.-изпълнителният директор на агенция „Програма за образование” Иван Попов, както и зам.-кметът по образование в Пловдив Стефан Стоянов.

 

Изграждането на първия самостоятелен научен център бе финансирано по проекта „PlantaSYST“. Допълваща подкрепа за изграждането на модерния кампус на Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) бяха осигурени по ОП НОИР от българското правителство. Теренът в жр. "Тракия", върху който е изграден, е дарен от Община Пловдив. 

Заради необикновената си визия, съчетана с функционалност, кампусът бе отличен с награда „Сграда на годината 2022“ в категория „Социална инфраструктура - култура, наука и образование“.

Както медията ни вече ви разказа, строителството отне близо 6 години. В Центъра функционират седем научни отдела. Учени и студенти имат на разположение иновативно изграден изследователски корпус от две секции – 6 научни лаборатории, 8 климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура. Има и отделен административен корпус, който разполага с 26 офис помещения и конферентна зала за 15 души. Изградена е голяма амфитеатрална зала с 300 места за конференции, симпозиуми и обучения, както и четирите семинарни зали, всяка от които разполага с по 80 места.

6 години след началото: Как изглежда днес Центърът за върхови постижения в ПловдивИзграждането на сградата е на финалната права и учените ще се нанесат в новия си кампус съвсем скоро

На територията са построени оранжерии за отглеждане на растения, които да се използват с експериментални цели. Те са с обща площ от 4 000 кв.м., като всяка се състои от 12 секции с индивидуална климатизация.

Научноизследователският център за фундаментална и приложна наука е оборудван със свръхмодерна апаратура, която покрива целия спектър за научно-изследователска дейност за растителна и молекулярна биология и генетика. Освен с регулярното лабораторно оборудване, ЦРСББ разполага с високотехнологични системи, които позволяват детайлното и цялостно изследване на проби с различен произход - от растителни тъкани до фармацевтични продукти, почви и седименти.

Пробив! Центърът за върхови постижения в Пловдив патентова модел за размножаване на възкръсващо цветеОчаква се учените на Центъра съвсем скоро да се пренесат и в новия научен комплекс в Тракия