Дейностите по изграждане на свръхмодерен научен комплекс на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив са към своя край. Строителството на сградата, включително цялата инфраструктура, апаратура и обзавеждане, се случи чрез финансиране по няколко проекта, а за терен Община Пловдив предостави безвъзмездно повече от 23 дка в ж.р. "Тракия". 

Близо пет години по-късно на ул. „Свети Княз Борис I - Покръстител“ се издига впечатляваща сграда – първият самостоятелен научен център в Пловдив. Визията и функционалността му станаха повод в края на миналата година да бъде отличен с награда „Сграда на годината 2022“ в категория „Социална инфраструктура - култура, наука и образование“.

Какво виждаме днес отвъд оградите на модерния кампус?

Кампусът на ЦРСББ впечатлява с иновативния си дизайн. На територията му са построени оранжерии за отглеждане на растения, които да се използват с експериментални цели. Те са с обща площ от 4 000 кв.м., като всяка се състои от 12 секции с индивидуална климатизация.

Стартира проектът за 15 млн. евро за Hi-Tech парк върху 23 дка в ПловдивОт PlantaSYST са внесли инвестиционното предложение в администрацията

В Центъра функционират седем научни отдела, като част от изследователите, включително специализиращи от чужбина, вече осъществяват дейност в новата сграда. Учени и студенти ще имат на разположение иновативно изграден изследователски корпус от две секции – 6 научни лаборатории, 8 климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

Има и отделен административен корпус, който разполага с 26 офис помещения и конферентна зала за 15 души.

Изградена е голяма амфитеатрална зала с 300 места за конференции, симпозиуми и обучения.

 Готови са и четирите семинарни зали, всяка от които разполага с по 80 места. 

В сградата е отделено специално място за учебен корпус, към който са предвидени и помещения за отдих. В тях учащите ще имат възможност да разпуснат с игри и други развлекателни дейности.

От Центъра споделят, че обзавеждането е почти готово. В отделните помещения се извършват довършителни дейности и монтаж на мебели. Очаква се те да бъдат финализирани преди провеждането на мащабната Международна конференция по растителна системна биология и биотехнология (ICPSBB 2023), която ще се проведе на територията на сградата през септември. Плановете на ръководството са нанасянето на колектива в новия кампус да се случи преди това.

Модерният научноизследователски център за фундаментална и приложна наука е оборудван със свръхмодерна апаратура. Тя покрива целия спектър за научно-изследователска дейност за растителна и молекулярна биология и генетика.

Освен с регулярното лабораторно оборудване, ЦРСББ разполага с високотехнологични системи, които позволяват детайлното и цялостно изследване на проби с различен произход - от растителни тъкани до фармацевтични продукти, почви и седименти.

Апаратурата дава възможност за прецизен анализ както на неорганични елементи, така и за разделянето, идентифицирането и количественото определяне на ценни биологично активни молекули. 

Наскоро в Центъра бе инсталиран биореактор от висок клас, който позволява както научна дейност в областта на растителна биотехнология, така и обучение на млади учени в новоакредитираната към ЦРСББ докторска програма “Биотехнология”. Прецизното управление на условията, системата за мониторинг и съчетанието между ръчен и автоматизиран контрол на ферментационните съдове позволяват извличането на големи количества биологично активни молекули от редки растителни видове.

От Центъра споделят, че инвестициите в оборудване и в човешки потенциал, ще оправдае очакванията ЦРСББ да се наложи като лидер без аналог в региона, разполагащ с технологично предимство, което позволява прецизни научни изследвания и предлагане на услуги.

Повече за изследователската дейност в Центъра за върхови постижения в Пловдив прочетете в репортажа на TrafficNews:

Пробив! Центърът за върхови постижения в Пловдив патентова модел за размножаване на възкръсващо цветеОчаква се учените на Центъра съвсем скоро да се пренесат и в новия научен комплекс в Тракия

Галерия: