По-висока заплата през 2023г., която да осигури спокойно посрещане на режийни разходи и по-висока покупателна способност. Това са основните искания на пловдивчани, сред които TrafficNews проведе анкета.

Запитани на случаен принцип граждани споделят, че 2022г. е била трудна за тях във финансово отношение. Затова се надяват идната да посрещнат по-добре обезпечени. Назначените при работодател заявяват, че се надяват заплатата им да бъде увеличена, тъй като скокът с цените ги изправя пред трудност с покриване на дори основни разходи.

Други като Цонка Ставрева, които разполагат със собствен бизнес, споделят, че 2022г.  е подложила на изпитание дейността им:

Поскъпването се отрази във всяка една сфера на живот. Годината беше трудна. Бизнесът е мой и ако аз не направя нещо по въпроса, няма как да имам увеличение на доходите. Работя сама и се грижа само за моите финанси, а не знам хората, които имат назначени работници, как се справят. Бизнесите се сриват“, споделя още Ставрева. Тя е на мнение, че високата инфлация е принудила гражданите да отделят средства за основни разходи и транспорт, а забавления и култура са отпаднали.

Като най-сериозен разход пловдивчани определят битовите си сметки, както и разходите за храна. Осигуряването на стабилен доход, който да покрие това перо, е невъзможен и се принуждават да работят на две места. Такъв е случаят на Християн:

С тези ниски заплати ни е много трудно. Съпругата ми работи на четиричасов работен ден, защото сме с малко дете. Живеем под наем в квартира, която струва 600лв. на месец. А разходите за храна дори надхвърлят тези. Затова аз работя на две места. Старая се да живеем по-добре, защото с 900лв. заплата човек не може да се справи в днешно време“.

 „Годината беше трудничка, но успях!“, споделя Георги Клинчев и допълва, че се надява на увеличение на заплатата, но какво ще се случи – е в ръцете на работодателя му.

Независимо от трудностите работоспособните пловдивчани споделят, че са настроени позитивно за това как ще протече 2023г.. Обратна настройка обаче изразяват вече пенсионирани граждани, според които ниските пенсии ги изправят пред нищета.

Ток ли да платя, вода ли да платя. Влизаш в магазина, оставиш 40лв., а в торбата няма нищо. Тези цени, за нас пенсионерите, са направо убийство“, споделя пловдивчанин.

Вижте колко средства са необходими на един пловдивчанин или едно семейство, за да живее нормално:

Колко пари са нужни на едно семейство, за да живее нормално в ПловдивВижте разликите в цените за София и Пловдив

А какво е мнението на пловдивчани за влизането на България в Еврозоната, след което еврото ще стане наша основна парична единица, вижте тук:

Пловдивчани за еврото: Чака ни икономическа нестабилност и спекула с ценитеМасово гражданите не одобряват неизбежното влизане на страна в Еврозоната