В България от години се води дебат трябва ли да бъдем част от Еврозоната и доколко това ще се отрази добре на гражданите със средни и ниски доходи. Каквито и да са настроенията за тази голяма по същество икономическа стъпка обаче, тя неотложно трябва да бъде предприета – заради изначално поетия ангажимент все някога да го сторим. Прогнозите предвиждат от 1 януари 2024г. вече в портфейлите ни да има евра, а в джобовете да дрънкат центове.

Какво обаче мислят пловдивчани за това?  

Оказва се, гражданите масово не одобряват България да влезе в еврозоната. Това сочи извадка от проведена на случаен принцип анкета на TrafficNews. В нея питаме пловдивчани какви са настроенията им към това еврото да бъде въведено като официална валута в страната.

Осезаемо голям процент от тях се чувстват притеснени от тази икономическа политика. Има и такива, които тотално отхвърлят процеса поради притеснения от различен вид,  ней-често – спекулиране с цени, ниска покупателна способност, „изгаряне“ на спестявания.

Срещаме и пловдивчани, които са откровено мрачни в прогнозите си за финансовото бъдеще на страна, когато влезе в Еврозоната. Дават се примери с южната ни съседка Гърция, която изпадна в големи задължения след приемане на еврото, както и икономически развитата Германия, която е изпитала криза след приемане на еврото през далечната 99-та година. 

Прави впечатление, че пловдивчани често споменават, че печалба от цялата тази работа ще натрупат и вече заможните и добре обезпечени прослойки от обществото.

Намират се и такива, които смятат, че това ще доведе повече позитиви, отколкото негативи за икономиката ни. Повечето от тях обаче представляват част от младото поколение. 

Сигурно е обаче, че почти всички откровено споделят, че са неподготвени, за да преминат през тази промяна. От проведената анкета можем да направим още едно заключение – крайно време е темата да спре да се използва от партиите като инструмент за политическо говорене и вместо това тази енергия да бъде концентрирана в обяснения към самите граждани – как и защо е важно да направим тази стъпка напред.

Отговори на тези и още въпрос може да откриете в интервю на TrafficNews с икономиста Лъчезар Богданов:

Лъчезар Богданов за еврото: Това не е от онзи вид парични реформи, които са правени да измамят хората